2p
Holnap közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója. Tovább folyik tehát a találgatás arról, mi történik az Erstével

Holnap délután 4 órakor Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója dokumentumot ír alá és sajtótájékoztatót tart - írja a napi előzetesben az MTI.

A hír újabb kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mi is történik az osztrák bankkal itt, Magyarországon. Mint ismeretes, tavaly év végén Lázár János ismerte el, hogy a kormány nevében többször tárgyalt az osztrák bankvezetővel, sőt a hírek szerint Treichl és Orbán Viktor is egyeztetett korábban. Lázár akkori megfogalmazásai ugyanakkor azt jelezték, hogy a kormány hosszú távon tervez az Erstével Magyarországon, a kifejezések inkább arra utaltak, hogy a másik osztrák pénzintézet, a Raiffeisen jövője bizonytalan.

A múlt héten a hvg.hu írta meg, hogy a Raiffeisen magyar bankjának, vagy annak lakossági üzletágának vásárolója lehet az Erste. Ezt a hírt - miként korábban az osztrák bankok tulajdonosváltását - gyorsan cáfolták az érintettek.

Ugyanakkor az érdekes hírek folyamatosak - ebbe a sorba illeszkedik a holnap sajtótájékoztató is. És ugyanide sorolható az is, amiről a Figyelő Online számolt be. Eszerint február 5-én, csütörtökön körlevelet kaptak az Erste-csoport hazai munkatársai, ami arról szólt, hogy az Erste munkatársainak nem szabad Erste-részvényekre üzletet kötni és az ügyfeleknek sem lehet azt kiajánlani. A tiltólista azt jelenti, hogy a saját számlás és az ügyfél-kereskedés is tiltott az Erste-papírokkal.

Mindez nem szokatlan a cégnél, viszonylag gyakran leállítják az ilyen kereskedést, amikor valami céges bejelentés készül, de a közelmúlt eseményei miatt most több Magyarországgal kapcsolatos bejelentést is vár a piac. Ha valami nagyobb bécsi bejelentés esedékes, akkor ez sok szempontból a magyar bankrendszert is érintheti.

 

A Figyelő úgy értesült, hogy a közeljövőben a magyar állam valamely entitása kisebbségi részesedést vesz az Erste Bank Hungary-ben. A holnapi sajtótájékoztató akár ennek bejelentéséről is szólhat - a kérdés már csak az, hogy milyen szerepet játszik az ügyletben az EBRD.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG