Hirdetés
Hirdetés

Arany évek várnak a magyar bankokra is

2018. január 16., 16:02

Kedvező gazdasági környezetben tovább bővül a hitelezés a közép- és kelet-európai régióban, sokkal jobb jövedelmezőséggel működnek itt a bankok, mint nyugaton - így foglalható össze az Unicredit friss tanulmánya a térség bankpiacáról.

A gazdaság bővül, a hitelezés pörög

A kke-országok többsége 2017-ben a legnagyobb gazdasági növekedést tudta felmutatni 2010 óta. Az országok többségében a jövőben is várhatóan jó (3 százalékos vagy afeletti) ütemben növekszik majd a GDP, bár 2018-ban és 2019-ben némi lassulás várható.

Bár az Unicredit tanulmánya szerint a hitelezés növekedése valószínűleg némileg lassul majd több országban is, Magyarország nem ebbe a körbe tartozik: Szlovéniával és Szerbiával együtt nálunk tovább gyorsul a bővülés. Ezzel párhuzamosan ráadásul a nem teljesítő hitelek aránya tovább csökken - különösen Romániában, Magyarországon, Szerbiában és Szlovéniában.

Hirdetés

Jobb a jövedelmezőség, mint nyugaton

Összességében a jövedelmezőség továbbra is magasan felülmúlja majd a Nyugat-Európában mért számokat: a mi régiónkban 1,3 százalékos lesz az adózási eredmény és az eszközállomány összehasonlítása alapján számolt mutató, ez jóval magasabb, mint a nyugat-európai 0,4 százalékos átlag.

Újdonságok: digitalizáció és vagyonkezelés

A közép- és kelet-európai országok az Unicredit értékelése szerint ideális környezetet jelentenek a digitális bankolás elterjesztésére, miután viszonylag magas szintű digitalizáltság jellemzi őket. Emellett a privátbanki, tanácsadási, vagyonkezelési üzletágak előtt is jelentős növekedési tér áll, tekintve hogy 2006 óta nagyjából megduplázódott a háztartások nettó pénzügyi vagyona a kke-országokban, és még mindig jelentős az elmaradás a fejlettebb gazdaságokban jellemző, egy háztartásra eső vagyoni szinttől.

Mik a kockázatok?

A kockázatokat a jövedelmezőséget befolyásoló alacsony kamatlábkörnyezetben, a szabályozási kihívásokban és törvényi intézkedések hatásaiban, a törökországi kilátásokban valamint a korlátozott mértékű oroszországi növekedésben látja az Unicredit.

Korábban írtuk: az egy évvel korábbinál 25 százalékkal magasabb a bankszektor eredménye, miközben a nemteljesítő hitelek aránya szépen csökken. Nagyot kaszálnak a magyar bankok, sosem volt még ekkora profit >>
Adatok milliárd forintban; forrás: MNB / Privátbankár.hu
Adatok milliárd forintban; forrás: MNB / Privátbankár.hu

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?