Hirdetés
Hirdetés

Egyszerre három céget is felfüggesztett az MNB

2018. május 07., 09:06

Elfelejtették az éves jelentésüket közzétenni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mától felfüggesztette a Kartonpack Dobozipari Nyrt., az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. és a SET Group Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mert a kibocsátók a közgyűlés által elfogadott éves beszámoló hiányában nem tették közzé a tavalyi éves jelentésüket – közölte az MNB a Privátbankár.hu-val.

A tőzsdéről is törölhetik

Mint írják, a jegybank az éves jelentésének közzétételét szintén elmulasztó, már felfüggesztés alatt álló Közép-európai Gázterminál Nyrt.-vel szemben is intézkedéseket alkalmazott, és újabb célvizsgálatot indít, amely akár a kibocsátó részvényeinek tőzsdéről való törléséhez is vezethet. Az MNB egyúttal vezetői körlevélben fogalmazta meg a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségekkel kapcsolatos elvárásait.

Hirdetés

Büntetést is kiszabtak

A feltárt jogsértések miatt a jegybank a mai naptól az éves jelentések közzétételéig felfüggesztette a Kartonpack, az Őrmester és a SET Group törzsrészvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén.

Emellett a Kartonpack Nyrt.-t és az Őrmester Nyrt.-t 4-4 millió, a SET Group Nyrt.-t 5,5 millió forint, a KEG Nyrt.-t 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. A jegybank a KEG Nyrt.-vel szemben alkalmazott felügyeleti bírságkiszabása során figyelembe vette, hogy a KEG Nyrt. – az MNB korábbi határozataiban foglalt felszólítások ellenére – sem a 2015., sem a 2016. pénzügyi évről készített éves jelentését nem tette közzé.

Ment a levél

A jegybank az intézkedésekkel párhuzamosan – az elmúlt időszak tapasztalataira építve – vezetői körlevelet tett közzé a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírokkal kapcsolatos megfelelő tájékoztatások ösztönzése, az átláthatóság további növelése és a kibocsátók önkéntes jogkövető magatartásának erősítése érdekében – jegyezte meg közleményében az MNB.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?