4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Visszautasította a vagyon elherdálásáról szóló vádakat a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa (PADA). Szerintük nem tűnt el alapítványi pénz, sőt a Pallas Athéné alapítványok növelték vagyonukat. Az Együtt feljelentést tesz a VS.hu portál félmilliárdos támogatása miatt.
Városvédő Pallas Athéné görög istennő szobra esti megvilágításban a régi Városháza épületének sarkán, a főváros I. kerületében, a Szentháromság téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A PADA az MTI-nek szombaton elküldött közleményében felidézte, hogy az MNB alapítványai – tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság és a Kúria döntését – teljesítették az Infotörvény által előírt közzétételi kötelezettségeiket. Ennek nyomán nyilvános és az alapítványok honlapjain elérhető többek között vagyonelemeik összetétele, aktuális vagyoni helyzetük és valamennyi megkötött szerződésük.

Mire költöttek?

Az összesen mintegy 260 milliárd forint közpénzből alapított 6 szervezet pénteken tette közzé, mire költötte el a közpénzjellegét mégsem elvesztő közpénzt. Hogy mire ment a pénz, az Index.hu szemezgetett, eszerint:

  • A VS.hu-t és most már az Origót is kiadó New Wave Kft. New Wave összesen több mint 500 millió forintban részesült. (A furcsa támogatás miatt a Kreativ.hu megkereste a VS.hu főszerkesztőjét, aki "Sajtóetikai szempontból nem érzi aggályosnak" az ügyet.)
  • A We Love Budapest 51 millió forintban részesült, így a New Wave-hez kötődő üzleti kör mindösszesen mintegy 630 millió forintnyi közpénzt kapott közvetve az MNB-től.
  • A Kairosz kiadó a Matolcsy György gazdasági miniszteri munkásságát bemutató Sakk és póker című könyv kiadására két tételben 20 millió + áfát adott a Kairosz kiadónak.
  • 7,8 millió forintból támogatták Lovas István az "Unortodox Különcök" című könyvét.
  • Az Echo TV Elemző című műsorának adtak 7 millió forintot.
  • Több tételben adtak támogatás a közszolgálati egyetemnek is, az Alkotmány- és jogfejlődés története című könyvre például 12 millió forintot. (Forrás és teljes lista itt)

Ez nem pénzszórás

Az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal nőtt, "nem valósak tehát azok a sajtóinformációk, amelyek az alapítványi vagyon szétszórásáról, elherdálásáról szólnak" - jegyezték meg. Az alapítványok - a formából adódó szabályozás miatt is - kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont: azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Valamennyi alapítványi szerződés megkötése jogszerűen történt meg - szögezték le a közleményben.

A Pallas Athéné alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tesz ki, a hat alapítvány együttesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban, 7,76 milliárd forintot bankbetétben, 24,47 milliárd forintot ingatlanban tart, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be - ismertették. 

Minden világos és nyilvános, oké?

Alapításuk óta a Pallas Athéné alapítványok jelentős ingatlanvagyonra tettek szert, az ingatlanokban folyó felújítási munkák célja a nemzeti célokat szolgáló értékteremtés és a közösségi vagyon gyarapítása - fogalmaztak.

Az alapítványok pályázati felhívásai mindig nyilvánosak voltak, jelenleg is olvashatóak az alapítványok honlapjain, a pályázatokra vonatkozó jelentkezések folyamatosak - áll a közleményben.

Bezsebelt milliárdok

Szombaton több ellenzéki párt is bírálta a jegybank alapítványait. Az Együtt - a Korszakváltók Pártja bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a VS.hu kiadójának félmilliárdos jegybanki alapítványi támogatása miatt, és ezzel címmel szervezett sajtótájékoztatót a DK is.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője pedig sajtótájékoztatóján az alapítványok megszüntetését indítványozta, amelyek véleménye szerint csak arra szolgáltak, hogy rajtuk keresztül eltüntessék azt a 263 milliárd forintot, amelyet a devizahitelesek és a forintosítás mentén "bezsebelt" az MNB.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG