Hirdetés
Hirdetés

50 éves mélyponton a munkanélküliség, örülnek a tőzsdék

2019. október 05., 09:18

Szeptemberben csupán 3,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, ami 50 éves mélypontnak felel meg. Ez a héten pánikoló piacokat némileg megnyugtatta, hiszen azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság továbbra is nagyon erős, és a munkahelyteremtő képessége kifejezetten jó.

Első ránézésre akár kételyeket is ébreszthettek a délután megjelent amerikai munkaerőpiaci adatok, hiszen például a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a várnál kisebb mértékben bővült, összességében viszont a munkanélküliségi ráta erőteljes csökkenésének köszönhetően meglehetősen kellemes összképet láthatunk. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasága továbbra is nagyon stabil lábakon áll és bővül, ellentétben azokkal a félelmekkel, amelyek a hétközben napvilágot látott ISM index után feltámadtak. Akkor ugyanis többen nem csak a gazdasági lassulásra figyelmeztettek, hanem egyesek már egyenesen recessziós veszélyeket emlegettek.

Ezekre az adatokra figyeltek a befektetők

Hirdetés

A Wall Street nyitása előtt több adatsor is napvilágot látott, ezek közül az elemzők kiemelten figyeltek a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak (Nonfarm Payrolls) számának változására. Ez az egy hónappal korábbi 168 ezer és a várt 140 ezer új munkahellyel szemben kicsit gyengébb, 136 ezer új munkahelyről tanúskodott. Eközben a korábbi adatokat is korrigálták, hiszen augusztusi adatot 38 ezerrel, a júliusit 7 ezerrel csökkentették. A vártnál kevesebb új munkahely szerencsére nem kedvetlenítette el a befektetőket, ők ugyanis nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a munkanélküliségi rátának. A szeptemberi adat ugyanis a 3,7 százalékos prognózissal szemben csupán 3,5 százalék lett. Ilyen alacsony munkanélküliségi rátára 50 éve nem volt példa az USA-ban.

Mellékzönge, de természetesen reagált a számokra Donald Trump elnök is, aki – bár oksági összefüggés nem feltétlen van az adat és az által twitteltek között – odapörkölt a demokratáknak. Az elnök ugyanis felvetette azt, hogy mégis milyen alapon akarják őt jogi vizsgálat alá vonni (impeachment), amikor az amerikai munkaerőpiac ilyen féktelenül szárnyal.

Lesz újabb kamatcsökkentés vagy sem

A pozitív munkaerőpiac persze egy másik aspektust is felvet, a tőzsdei befektetések szempontjából ugyanis nagyon nem mindegy, hogy jön-e az amerikai jegybank, a Fed októberi ülésén újabb kamatvágás, vagy sem. Esetleg az intézmény elnökének ígérete, mely szerint akár újabb kötvényvásárlási programmal is stimulálják a gazdaságot, realizálódik-e. Amennyiben ugyanis csökkennek az egyébként is igen visszafogott kamatok, annak a tőzsdére az több okból is pozitív hatása lehet. Egyrészt komoly pénzeket irányíthatnak a hozamvadász befektetők a részvénypiacok felé, másrészt a vállalatok még olcsóbb tőkéhez jutási lehetősége a jövedelmezőségüket is javítja. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy nullás kamatkörnyezetben a rendszeresen osztalékot fizető vállalatok iránti érdeklődés is erősödhet. Erre példa, hogy az utóbbi időszakban a befektetők egy része a közmű vállalatok felé fordult, amiről a héten a Privátbankár is beszámolt.

A kedvező hírek hatására a Wall Street legfontosabb tőzsdeindexei bő fél százalékos pluszban nyitottak. Mindez azonban nem tudja ellensúlyozni a keddi és szerdai zuhanást, így a mutatók az elmúlt hónapok leggyengébb heti teljesítményét mutatják fel. Igaz a nap végére látványos, közel másfél százalékos pluszban zárt a Dow, a Nasdaq és az S&P 500-as mutató is, így október első hete végül csak bő egy százalékos veszteséget hozott.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?