Hirdetés
Hirdetés

A nap sztorija: egy kis gyógyír a Richter-befektetőknek

Csabai Károly, 2019. május 28., 20:07

Merthogy ma a hazai gyógyszercég kilőtt, árfolyama közel 5 százalékkal emelkedett. Más kérdés, hogy még így csaknem tíz százalékkal áll alacsonyabban, mint két és fél hete, amikor a Richter menedzsmentje rontott a három hónappal korábbi előrejelzésein.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Kisebb negatív árfolyamreakcióra számítunk – osztotta meg ügyfeleivel várakozását május 10-én reggel az Equilor Befektetési Zrt. a Richter első negyedéves gyorsjelentése láttán. Abból ugyanis az derült ki, hogy a bevételek több területen is messze elmaradtak a menedzsment prognózisától. Pozitív meglepetéssel csupán egy termék, a Vraylar szolgált, ezzel szemben egy másik, az Esmya jókora csalódást okozott.

A kisebb reakcióból aztán nagyobb lett, a gyógyszerpapírok több mint 6 százalékot zuhantak, így az előző napi 5815 forintos záróárral szemben 5440-en kötöttek ki. Amire több elemző cég is mérsékelte az egy év múlva várható célárat. Igaz, akkor még megmosolyogtató volt a Jefferies pesszimizmusa, amely nem átallotta 5570 forintról egészen 4460-ra csökkenteni a Richter 2020 májusában valószínűsíthető kurzusát. Hiszen a többi elemző már a 6 százalékot meghaladó esés után úgy vélte, hogy a gyógyszerrészvények túladottá váltak. Ám alig néhány napnak kellett eltelnie, hogy kiderüljön, van még ennél is lejjebb, hiszen a Richter az 5000-es szint alá is benézett.

Hirdetés

E túlzott negatív reakciót követte a mai látványos felpattanás. Amit nagy valószínűséggel az indított el, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala engedélyezte a Vraylar alkalmazását a bipoláris depressziós betegek esetében. Hiszen rendkívül pozitív, hogy mindezek következtében a Richter 10 millió dolláros úgynevezett mérföldkő-bevételt kap amerikai partnerétől, az Allergantól, ami már a magyar gyógyszercég idei második negyedéves adatait gazdagítja. Egyúttal javíthat valamelyest a menedzsment két és fél hete vázolt borúsabb idei jövőképén.

Kisebb részben ugyanakkor az a pénteki bejelentés is belejátszhatott a Richter pozitív korrekciójába, hogy a Seqirus nevű céggel kizárólagos licenc szerződést írt alá a cariprazine ausztráliai és új-zélandi forgalmazására, azok után ugyanis szintén mérföldkő-bevételeket fog kapni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?