Hirdetés
Hirdetés

Áttört a lélektani határ Budapesten - ömlik a vér a Teslából

2017. november 02., 18:08
Cimkék
BÉT
, forint
, tőzsde
, deviza
, BUX
, Tesla

Lélektani határt tört át ma a budapesti tőzsde, a BUX Európa élén zárt, 40 ezer pont fölött ütött új csúcsot. A britek kamatot emeltek, megjött Trump adócsomagja, a Teslát nagyon ütik.

40 ezer fölött a BUX!

Újabb nagy nap volt a budapesti tőzsdén: a BUX 1,36 százalékos emelkedést követően 40 149 ponton zárt csütörtökön, ami új történelmi csúcsot jelent.

A vezető részvények közül a holnap hajnalban gyorsjelentő Mol teljesített a legjobban, bő 3 százalékot erősödött, de a Richter is 2,1 százalékkal többet ér mint tegnap. Persze ezzel meg sem közelítik a Mészáros Lőrinc-birodalom aktuális sztárpapírját: az Opust megint kiakasztották, ismét a lehető legnagyobb, 15 százalékos emelkedést hozta össze a papír. Az OTP 0,6 százalékot gyengült, a Magyar Telekom stagnált - a legkisebb bluechipet forgalomban egyébként három Mészáros-papír is lekörözte (az Opus, az Appeninn és a Konzum).

Hirdetés

Szárnyal a FTSE, padlón a brit font

A BUX így Európa legjobban teljesítő tőzsdeindexe lett, érdekességképp a lista másik végére épp a lengyel WIG20 index került közel 1 százalékos eséssel. Tegnap a német DAX ütött csúcsot, ma kisebb csökkenés volt Frankfurtban (-0,2%) - ez volt egyébként a nyugat-európai trend.

Ebből persze kilóg a londoni FTSE100: a Bank of England 10 év után először kamatot emelt, megosztva ezzel a szakmai közvéleményt. A döntés 1 százalékos pluszba küldte a vezető tőzsdeindexet és bő 1,5 százalékos mínuszba a brit fontot (az euróval szemben).

Elgyengült a forint

A forint se volt ma túl acélos: bár reggel volt egy nekifutás a 310-es szintnek, az euró árfolyama innentől egész nap emelkedett, délután fél 6-kor már 311,38 forintot kértek egy euróért.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Nem tudnak már elég nagyot mondani Amerikában - vérzik a Tesla

Amerikában nagyjából a várakozásoknak megfelelő adócsökkentési csomagot nyújtottak be - egyebek mellett 35-ről 20 százalékra csökkentenék a vállalati adókulcsot. Az amerikai tőzsdeindexek mégis kis esésben nyitottak - szakértők szerint erre az adócsomagra alapozva akkora őrületes rali volt Trump megválasztása után a piacon, hogy képtelenség olyat bejelenteni, ami az akkori várakozásokat felülmúlná - márpedig azokat a várakozásokat már réges-rég beárazta a piac.

A Tesla közben aggasztóan nagy zuhanásban van, 7 százaléknál is többet veszített már a részvény, ahogy azt előre beharangoztuk - a Model 3 gyártása körüli problémákat nem tudják lenyelni a befektetők. A Tesla-részvényesek már hozzászokhattak, hogy a reményt veszik meg, a cég még sosem volt nyereséges - ez a béka azonban lehet hogy még nekik is túl nagy.

A Tesla 5 napos grafikonján látszik, mekkora a zuhanás. Forrás: Nasdaq
A Tesla 5 napos grafikonján látszik, mekkora a zuhanás. Forrás: Nasdaq

Drága az olaj

Az olajárak nagyjából kétéves csúcs közelében ragadtak - az OPEC intézkedései most éppen működnek, sikerül megtámasztani az árakat a kitermelés visszafogásával, szépen épülnek le a bőséges tartalékok, csökken a túlkínálat. A WTI szűk sávban, 54 dollár körül mozgott nap közben, a Brent hordónkénti ára 60 dollár fölött maradt.

A Brent olaj ára
A Brent olaj ára
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából. Csakhogy így folyamatosan csökken a dolgozók motivációja is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?