Hirdetés
Hirdetés

Az egyik guru temeti a bitcoint, a másik szerint most kell megvenni

Fellegi Tamás, 2018. január 24., 16:36

Hónapok óta a bitcoin és általában a kriptodevizák kötik le a befektetők érdeklődését, igaz, most a tőzsdék is csúcsra járnak, van mivel foglalkozni. A bitcoin azonban, szemben a részvényindexekkel, megfelezte értékét, így sokan elgondolkoznak, hogy ez a remek vételi alkalom, vagy a vég kezdete. A profik véleménye is megoszlik.

Már kipukkadt?

Egy régi tőzsdés a Wall Streeten, Peter Bockvar azt gondolja, hogy összeomlás vár a kriptovaluták sorsára, bár azt nem tudja, hogy ez egy hirtelen esemény lesz vagy egy folyamatos lecsorgás. Szerinte az egész egy lufi, ami már meg is kezdte az eresztést, túl vagyunk a csúcson. Ha valami ilyen parabolikus emelkedésen megy túl, mint a bitcoin, az általában vissza is tér oda, ahonnan a parabola kezdődött. Ennek megfelelően a bitcoin árfolyamát egy éven belül 1000 és 3000 dollár közé várja (most 11 ezer körül van, 20 ezer volt a tető).

Bockvar a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az összeomlás a jegybankok kamatemeléseivel egyidőben fog lezajlani. Az egész kriptovaluta-mániáért a jegybankokat tartja felelősnek, mivel szerinte az ő rendkívül laza monetáris politikájuk hozta ezt létre. Ha nem lett volna eszközvásárlási program, azaz fedezetlen jegybanki pénzkibocsátás, a kriptodevizák sem jöttek volna létre, illetve ha létre is jönnek, nem kapja fel őket a közönség, mert nem lett volna különlegesen nagy kockázatvállalási hajlandóság.

Hirdetés

A bank óvatos

Az UBS befektetési bank vezetője, Axel Weber azt mondja, hogy a bitcoin erősen spekulatív befektetési eszköz, ezért nem ajánlja ügyfeleinek. A szakember a Davosban a világgazdasági fórumon elmondta, hogy különbséget tesznek az intézményi és a magánbefektetők között, ha a bitcointról van szó. Ha egy intézményi befektető vásárolni akar, számára felkutatják a lehetőséget és végrehajtják az ügyletet, mert úgy gondolják, hogy ők fel tudják mérni a kockázatokat, később nem okolhatják a bankot a saját esetleges veszteségükért.

A magánszemélyeknek azonban nem teljesítenek kriptodevizás megbízást, mert ha később baj lesz, a veszteségért esetleg a bankot okolják, aki eladott nekik ilyen terméket. A válság után is sokan a bankokat okolták, hogy nehezen áttekinthető, bonyolult pénzügyi termékeket adtak el az ügyfeleknek, így most nem akarnak még egyszer ilyen helyzetbe kerülni. A bitcoint és a többi hasonló eszközt a szakember nem tartja valutának, hanem egy spekulatív eszköznek, és az intézményi ügyfeleket is figyelmezteti a kockázatokra.

Alkalmi vétel

Egy harmadik, ezúttal optimista véleményt ugyancsak egy befektetési szakember, Brian Kelly, a BK Capital Management alapítója fogalmaz meg. Szerinte most, amikor sokan temetik a bitcoint, itt a vétel ideje. Az árfolyam a felére esett, ami pont jó arra, hogy kirázza a bitcoint a gyenge kezekből, és a stabilakba kerüljön. Ugyanakkor a szakember szigorú szabályok betartását javasolja a befektetőknek.

Az első, hogy a befektető csak tőkéje 1-5 százalékát kockáztassa, mivel mégiscsak kockázatos, új technológiáról van szó. Egy eszköz, amiben ekkora áringadozások vannak, hatalmas nyereség lehetőségével kecsegtet, de a veszteség is benne van a pakliban, akár a teljes befektetett összeg is elveszhet. A következő tanács: ha már megvan valakinek a befektetés, és keletkezik rajta 20-30 százalék nyereség, ne adja el, hisz nem ezért vállalt ekkora kockázatot. A harmadik tanács: ha esik 50 százalékot a bitcoin, ne ijedjen meg a befektető, inkább rá se nézzen, várja a sokszorozást. Ez a stratégia nyilván akkor működőképes, ha az ár újra felszalad a csúcsra, esetleg ott kitör, és még sokkal magasabbra megy. Ha viszont mégsem jön össze a nagy nyerő, a tőke kis hányada veszik el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?