Hirdetés
Hirdetés

Az idén Trump követői nyomták fel a részvényárakat? Ma nagyon meginogtak

2017. március 14., 18:43

Ma elég csúnyán festenek az amerikai tőzsdeindexek, és Európában is a piros szín volt a domináns. A BUX még olcsón megúszta, a Mol talán a magas osztaléknak örült, az OTP és a Telekom viszont lefelé húzták az indexet. Erősödik a forint, tovább szabad az olaj. A Trump-szavazók körében vélik felfedezni az eddigi rali mozgatórugóját.

A Fed szerdai kamatdöntése – szinte biztosan emelése – előtti óvatossággal és az olaj két százalék körüli esésével magyarázzák, hogy ma eléggé csúnya mínuszok alakultak ki az amerikai tőzsdéken, de Európa nagy részében is. A DAX indexet főleg az RWE-konszern gyorsjelentés utáni, majdnem hat százalékos emelkedése segítette, emiatt a német index változatlan maradt.

Az összeurópai EuroStoxx 50 index azonban fél százalékkal, a francia CAC ugyanennyivel, a brit FTSE 100 pedig 0,1 százalékkal esett, ennél is nagyobb süllyedés Dél-Európában volt. Az amerikai piacon este hat körül az S&P 500 és a Nasdaq 0,5, a Dow Jones 0,3 százalékkal ment le. A nagy vesztesek persze az olajipari részvények voltak.

Hirdetés

Olaj le, Mol fel

Az olaj annak a hírnek a hatására zuhant tovább, hogy Szaúd-Arábia kitermelése februárban a vártnál magasabb volt. Ez kérdéseket vet fel az OPEC-megállapodás betartásával kapcsolatban. (A múlt héten már volt egy komoly esés a magas amerikai készletek miatt, erről itt írtunk.) A WTI 2,2, a Brent 1,8 százalékos mínuszban van, 47,30, illetve 50,40 dolláron, négy hónapos mélypont körül.

Budapesten a BUX index pluszban kezdett, de 0,15 százalékos mínuszban végzett, így az európai átlagnál jobban. A Mol 1,4 százalékkal 20 940 forintra ment fel, talán a tegnap bejelentett 625 forintos osztalékjavaslat hatására. Az OTP 1,1 százalékkal 8403 forintra, a Telekom 1,2 százalékkal 495-re esett. A Richter 0,3 százalékkal felfelé, 6545 forintra mozdult el.

Erősödik a forint, a kisbefektetők özönlenek

A „Mészáros-cégek”, az Opimus és a Konzum 15 és 19 százalékkal 63, illetve 107 forintra estek. (A Konzumról itt írtunk.)

A forint euróárfolyama, miután a napokban visszapattant a 313-ról, újabb 1,2 forinttal lejjebb, 311-en állt meg. A dollár kissé erősödött.

Jár a taps a kisbefektetőknek a Trump-raliért – írja a KBC Equitas, amely szerint az utóbbi hónapok amerikai tőzsdei fellendüléséért főleg az ETF-ekbe (tőzsdén jegyzett alapokba) áramló óriási kisbefektetői pénzek felelősek. Az intézmények inkább kiszálltak a piacról. „Ha már azok is a tőzsdére áramlanak, akik korábban elkerülték azt, nekünk már nem árthat vigyázni” - teszik hozzá.

Trump követői most mernek befektetni

A Marketwatch egy kommentárja nemrég egyenesen azt állította, hogy a ralit Donald Trump szavazói okozták. Hivatkozik egy közvélemény-kutatásra, amely szerint 2008 óta nem látott arány, az amerikaiak 42 százaléka bízott az USA idei gazdasági fellendülésében. Csakhogy a republikánusok, konzervatívok körében ez most 74 százalék, míg egy éve csak 15 százalék volt. Egy másik felmérés szerint pedig a Trump-szavazók háromnegyede bízott a részvénypiaci fellendülésben.

Számos konzervatív szavazó sok éve már, hogy elkerülte az amerikai részvénypiacot, mert nem bíztak Obama elnök gazdaságpolitikájában, a Fed pénznyomtatását, a túlzott államháztartási hiányt túl veszélyesnek tartották. Ők most, bízva az új elnökben, az Obama-éra 150 százalékos részvényár-emelkedése után elérkezettnek látták az időt a befektetésre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

A magyarok zöme kifejezetten örül a munkanapok átrendezésével járó hosszabb hétvégéknek, minden hatodik ember külföldi utazást is tervez egy vagy akár több ilyen alkalommal is – derül ki egy friss felméréséből. A szombati munkanapoknak viszont kevésbé örülünk, és nem is tarjuk eléggé hatékonynak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?