Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a londoni tőzsde és a Nasdaq, lekonyult a BUX index

Eidenpenz József, 2017. május 16., 18:36
Cimkék
tőzsdezárás
, BUX

Felemás tőzsdenap volt, a briteknél zuhant a font és száguldottak a részvényárak, a Nasdaq is csúcson van, másutt inkább stagnálás vagy enyhe esés volt jellemző. A BUX index egész nap lefelé csorgott és a forint is alább adott hétfői erejéből.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang

Az amerikai politikai bizonytalansággal, az elnök Oroszországnak adott információi körül kitört háborúsággal magyarázták a dollár gyengülését és az amerikai részvénypiac gyengeségét kedden. A dollár 0,9 százalékkal gyengült, 1,1070 dollár fölé drágult az euró, aminek nem örültek az európai exportőrök. Kijött egy ZEW európai gazdasági hangulatindex, ami több éves csúcson van ugyan Németországban, ám elmaradt a várakozásoktól (a várt 22 helyett csak 20,6 pont lett).

Az európai indexek eléggé bizonytalanok voltak, a német DAX mindössze pár ponttal ugyan, de esett. Afrancia index 0,2 százalékkal süllyedt, a brit 0,9 százalékkal emelkedett, főleg a brit kamatpályára vonatkozó várakozások miatt. A brit infláció ugyanis magas lett, a font nagyot esett az euróhoz képest, az FTSE 100 tőzsdeindex pedig történetében először végzett 7500 pont felett.

Hirdetés

A BUX index a jó, sőt kitűnő hazai GDP-adat ellenére egész nap lefelé csorgott, legnagyobb mértékben a Richter esett, 2,2 százalékkal 6814 forintra. A Telekom 1,5 százalékkal 465-re süllyedt, a Mol 1,1 százalékkal 22 550-re, az OTP 0,3 százalékkal 8475-re. A forint, amely hétfőn erős volt és 309 alatt is járt az árfolyam, most 309,70-re ment az euróval szemben, 80 fillérrel feljebb.

Az amerikai indexek este hat után nem sokkal vegyesen teljesítettek, a Nasdaq csúcson volt 0,2 százalékos plusszal. A Dow Jones pár pontos, minimális emelkedést, a Dow Jones ugyanilyen jelentéktelen csökkenést könyvelhetett el.

Az olaj a hétfői nagy emelkedés után, amit az OPEC kitermelés-korlátozási tervei váltottak ki, ma szerény pluszban járt, ami a nap folyamán még mérséklődött is. Estére lényegében el is tűnt az emelkedés, a WTI 48,80, a Brent 51,80 dollár volt. Erősödtek a nemesfémek, minden bizonnyal a gyengébb dollár miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?