Hirdetés
Hirdetés

Elszomorította a tőzsdéket az EKB

2018. december 13., 19:19

Biztató kezdés után lelombozta ma az európai tőzsdéket az EKB. Az USA-ban is esés van, valamivel nagyobb mértékű. A BUX index kissé emelkedni tudott, de a forint némileg gyengült.

(Fotó: EKB)
(Fotó: EKB)

Az európai tőzsdék pluszban nyitottak ma, de az EKB ülése után elromlott a hangulat. A bankok bankja a kötvényvásárlási programmal kapcsolatban nem mondott újat, a legutóbbi terveknek megfelelően befejezi azt, de a növekedési kilátásokkal kapcsolatban pesszimistább lett.

Így az európai tőzsdék indexei pár ezrelékes mínuszban fejezték be a napot. Az USA-ban nehéz megmondani, épp mitől félnek, az amerikai-kínai kereskedelmi vitát szokták ilyenkor előrángatni. Az S&P 500 és a Nasdaq indexek fél százalék körüli mínuszban, a Dow Jones ipari átlag stagnál.

Hirdetés

A BUX-ot az OTP húzta fel megint 0,4 százalékos pluszba, kicsivel 40 ezer pont fölé. A részvénypiac forgalma 9,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Ezért ment a Telekom

Az OTP több mint egy százalékos emelkedéssel zárt. A Magyar Telekom is emelkedett, de a Richter és a Mol eséssel zárt. Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek azt mondta, a Magyar Telekom emelkedése annak a hírnek köszönhető, miszerint a vállalat módosítana osztalékfizetési politikáján.

A Mol 0,26 százalékkal 3096 forintra csökkent, az OTP ára 140 forinttal, 1,20 százalékkal 11 840 forintra erősödött. A Telekom árfolyama 1,35 százalékkal 450,50 forintra nőtt, a Richter 0,36 százalékkal 5460 forintra esett.

Száguld a GE

A forint gyengült, 40 fillérrel drágult az euró, 323,45-re. Az olaj ma egy százalék körüli emelkedésben van.

Lehet, hogy egyelőre megvolt az alja a General Electric árfolyamának? A JPMorgan elemzője, akit a SeekingAlpha “régi GE-medvének” nevez, Stephen Tusa, végre megemelte ajánlását eladásról tartásra. Szerinte a kockázat/hozam arány már kiegyensúlyozott, az célárat hat dollárra tette. A GE részvénye hét-százalékos pluszban mozog ma, ám hét dollár felett.

A General Electic árfolyama értékéknek kétharmadát vesztette el egy év alatt. Utoljára 2009 márciusában, a Lehman-válság mélypontján volt ilyen alacsony, előtte pedig csak 1992-ben.

Hízik a Tesla

Persze nem véletlenül ilyen alacsony az ár, a cég gazdálkodásával súlyos gondok vannak, reorganizáció alatt áll, osztalékát visszavágták. Óriási short állomány alakult ki, a Gurufocus szerint a részvények mintegy 130 százalékát shortolják.

A Tesla nemrég túlszárnyalta piaci kapitalizációban a Daimlert. Következik a Volkswagen? – teszi fel a kérdést a Cleantechnica.com. A Tesla december elején 62 milliárd dollárt ért, a Daimlert 57, a Volkswagent közel 82 milliárdra értékelte a piac. Az elektromosautó-gyártó ma is két százalékos pluszban van.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?