Hirdetés
Hirdetés

Ezúttal az Iszlám Állam állított csapdát

Fellegi Tamás, 2017. november 14., 06:07

Múlt héten a szír erők azt jelentették, hogy elfoglalták az utolsó, még az Iszlám Állam kezén lévő várost, Abu Kamalt. A dzsihádisták azonban csak elbújtak, és rátámadtak a könnyű győzelemre számító erőkre, majd visszafoglalták a várost. Ez azonban már csak egy szépítés, mint Hitlernek az Ardenneki csata volt. A vég elkerülhetetlen.

Múlt héten az iraki hadsereg az Eufrátesz déli partját felszabadította a szír határig, és a hírek szerint ha maga a hivatalos iraki haderő nem is, de az Irán által támogatott síita népi milíciák átkeltek a határon, hogy segítsenek elfoglalni Abu Kamalt. Az ostromban rajtuk kívül az ugyancsak iráni támogatású Hezbollah milíciák vettek részt, akik az iraki határ mentén egy szűk folyosón tudták megközelíteni  területet. A szír főerők és orosz támogatóik azonban még nem jutottak a városig, nagyjából 40 km-el északabbra álltak, a köztes területen még át kell verekedniük magukat.

A kemény mag

Abu Kamal felszabadításának kísérlete tehát korlátozott erőkkel zajlott, és ezt ki is használta az Iszlám Állam, pláne, hogy ez az utolsó városuk, mit védjenek körömszakadtukig, ha nem ezt? Ráadásul valószínűleg vezérkaruk, esetleg maga a kalifa is ott tartózkodik, ha életben van. Ha ez a város végleg elesik, marad néhány folyóparti falu és a sivatag, azok pedig legfeljebb pár napig tarthatók.

Hirdetés

Így most a város ismét az Iszlám Állam kezében van, az oroszok szünet nélkül bombázzák, és a szír főerőkkel együtt a sivatagon keresztül törnek előre, megkerülve az Eufrátesz völgyét, hogy így hamarabb eljuthassanak az ostromlott városhoz, és végleg bevegyék azt. Nem kétséges, hogy ez sikerülni is fog, hisz óriási a túlerő, de hát Hitler sem hagyta abba, amíg, ahogy ő maga mondta, az ajtaja előtt nem állt egy orosz tank.

Utolsó emberig

Amikor a Harmadik Birodalom már olyasmi volt, mint most az Iszlám Állam, már nem folytatott érdemi harcot, viszont több millió német katona volt még odaszorulva. Nekik egyetlen gondjuk volt: hogy eljussanak a nyugati vonalakig, mielőtt a szovjet erők utolérik őket, és a nyugati szövetségeseknek adják meg magukat. Amikor ez sikerült, formálisan is letették a fegyvert, igaz, fanatikus vezérük akkor már bő egy hete halott volt.

Az Iszlám Állam nem gondolkozik ilyesmin: aki nem szivárog el közülük, az a végsőkig, a halálig akar harcolni. Ez az utolsó lakott területeken hevesebbé teszi az ellenállást, hisz az a pár ezer harcos, aki mindeddig megmaradt, egyre kisebb területre szorul vissza, és ott egyre fanatikusabban küzdenek. Így volt ez az iraki Moszulban is, az utolsó pár száz embert roppant nehéz volt leküzdeni.

Feldarabolják

Mindezzel együtt úgy tűnik, hogy az év végénél tovább nemigen tarthatnak ki, megszűnnek, mint területi egység. A térképen sárgával jelölt SDF, az amerikai támogatású kurd-arab koalíció közeledik az iraki határhoz, így kettévágja a területet, a rózsaszín orosz-szír erők pedig az említett sivatagi kerülővel zárják katlanba az Eufrátesz völgyében rekedt kemény magot. Az Iszlám Állam rúgott egy utolsót, de sorsát már nem kerülheti el.

Az Iszlám Állam Szíriában, szürkével. Forrás: liveuamap.com
Az Iszlám Állam Szíriában, szürkével. Forrás: liveuamap.com
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?