Hirdetés

Hosszú menetelés lesz a kereskedelmi megállapodás, nagyot ugrott az euró ára

Eidenpenz József, 2020. január 16., 11:19

Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Nagyot gyengült mára a forint, a 334-es szinthez közelít az euró. Az amerikai-kínai megállapodást aláírták, de egyre inkább úgy tűnik, hogy ez csak egy hosszú történet első lépése. Itthon jön a húsz éves kötvény, két jegybank is kamatot csökkenthet.

Bár a kereskedelmi megállapodás “első fázisának” aláírása már teljesen beépülhetett az árfolyamokba, tegnap pluszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek. Ma Európában vegyes a kép, a német mutató például csökken, a francia emelkedik.

Budapesten a BUX index 0,2 százalékos mínuszban van. Az OTP, a Mol, és a Richter egyaránt szerény negatívumot mutat. A forint is jelentősen gyengült, 333,80 az euró ára. Ez 1,4 forintos ugrás. További és friss árfolyamok itt >>

Hirdetés

A németeknél a szénerőművek bezárásának finanszírozása kapcsán az RWE emelkedése stabilizálja az indexet. A londoni tőzsdén vállalati hírek húzzák le az irányadó mutatót, mint a Pearson médiavállalkozás vagy a Whitbread szállodacég.

1. Aláírták a “Hosszú menetelés” első fázisát

Aláírták végre a kereskedelmi megállapodás első szakaszának nevezett dokumentumot az amerikai és kínai felek. Eszerint egyes vámokat csökkentenek, másokat nem vezetnek be. A kínaiak 200 milliárd dollár  értékben kell vásároljanak amerikai termékeket, valamint figyelnek a szellemi termékek jogaira. De a vámok egy részét meghagyták, amelyek eltörlését majd attól teszik függővé az amerikaiak, hogy Kína hogyan viselkedik. Megerősítették, hogy a megállapodás betartását folyamatosan felülvizsgálják majd.

Donald Trump elnök a Bloomberg szerint kijelentette, hogy mostantól figyelmét a második szakasz felé fordítja. Ott olyan kényes kérdésekről lesz szó, mint az állítólagos kínai kémkedés, hekkelés amerikai vállalatoknál és kormányzati intézményeknél, vagy a vállalataiknak adott kínai állami szubvenciók kérdése. A tárgyalások hossza, kimenetele így erősen bizonytalan, ezért nevezik sokan – a kínai történelem híres háborús eseménye nyomán – ironikusan “Hosszú menetelésnek” a folyamatot.

2. Putyin átalakítja a hatalmat

Oroszországban lemondott a kormány, miután Putyin elnök a hatalmi struktúra módosítását jelentette be. Az elnöki jogkört, amelyre 2024 után nem pályázhat újra, korlátoznák, a kormányét és a parlamentét pedig növelnék. Feltételezések szerint Putyin azt készítheti elő, hogy majdan kormányfőként folytassa tevékenységét, átmentve hatalmának nagy részét elnöki mandátumának lejárta utánra.

3. Húsz éves magyar államkötvények jönnek

Ezekben a percekben zárul az ajánlatok beadásának ideje az új, húsz éves magyar államkötvények első aukcióján. A tulajdonképpen több mint 21 éves, 2041 áprilisában lejáró sorozat első értékesítésére 15 milliárd forintot ajánlottak fel, a kuponja (kamatszelvénye) három százalékos.

A tíz éves állampapírok referenciahozama tegnap 2,04 százalék, a 15 éveseké 2,73 százalék volt. Így a kialakuló aukciós hozam várhatóan az utóbbinál magasabb, 3-4 százalék közötti lesz, legalábbis ez lenne logikus.

4. Újabb kamatcsökkentések várhatók

Egy sor országban, így Nagy-Britanniában is inflációs adatok érkeztek. Ennek alapján a Bank of England-tól kamatcsökkentést várnak a hónap során. A török jegybank várhatóan 50 bázisponttal vágja a kamatokat. Ez a várakozás okozhatta, hogy a Bist török tőzsdeindex történelmi rekordot döntött tegnap 122 319 ponton.

5. Jó hírek Ázsiából

Novemberben a gépipari rendelésállomány a várt 5,3 százalékos csökkenés helyett ugyanannyival bővült Japánban. A japán termelői árindex decemberben a vártnak megfelelően 0,9 százalék lett. Decemberben Kína 2100 milliárd jüan aggregát finanszírozást nyújtott, jócskán felülmúlva az 1.650 milliárd jüanos várakozást – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

6. Felemás a Goldman Sachs

A Goldman Sachs jelentésével folytatódott a gyorsjelentési szezon tegnap, amely azonban nem sikerült olyan jól, mint egy nappal korábban a JPMorgan Chase és a Citigroup esetében. “Enyhe negatív meglepetést okozott a Goldman Sachs éves jelentése, ugyan árbevétel tekintetében még felülmúlta a cég a konszenzust, a profitvárakozásokat már nem sikerült megugrania” - írta például a KBC Equitas. Ehhez a működési költségek emelkedése mellett egy egymilliárd dolláros büntetés is hozzájárult.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?