Hirdetés
Hirdetés

Jó hete lehet a forintnak

2019. január 27., 12:58

Gyönyörűen zárta a forint a hetet, minden adott ahhoz, hogy jövő héten újabb, tavaly nyár óta nem látott rőt mutasson a hazai valuta.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Hosszú időt töltött el a forint euróhoz képesti árfolyama a 305-315-ös sávban, mielőtt tavaly nyáron heves gyengülés következett, a hazai valuta hetek alatt elérte történetének leggyengébb értékét. Onnan azonban a tavalyi és során már nem tudott visszaerősödni a korábbi szintekre, 320 és 330, majd az időszak végén 320 és 325 között rekedt a jegyzés.

Két szép péntek

Múlt héten azonban, amikor utalás történt a jegybank részéről az inflációs cél eléréséről és így közvetetten a rendkívül laza monetáris politika várható változásáráról, hirtelen erősödés indult. A 320-as szinten, mint a kés a vajon haladt át az árfolyam, és pénteken 7 hónapja a legerősebb szinten, 318-as eurónkénti árfolyamon zárt a hazai fizetőeszköz.

Hirdetés

Ezen a héten a forint konszolidálta az előző heti nyereséget, nagyjából 318-319 között mozogva, viszont pénteken megint erősödés kezdődött, ami az árat eurónként 317,70-ig juttatta, így ismét a nyári gyengülés óta a legerősebb zárószintet láthattuk.

Pénteki erősödés
Pénteki erősödés

Érvek a további erősödés mellett

Ha csak technikailag nézzük, ez eleve jó lehetőség lehet a következő héten a további erősödésre, és ha ez bekövetkezik, képbe kerülhet a 315-ös szint, ami a korábbi sáv gyenge széle volt, egyúttal reálissá válna, hogy a hazai fizetőeszköz teljesen ledolgozza a tavaly nyári gyengülést.

Fundamentálisan ehhez alapot adhat a továbbra is jelentős fizetésimérleg-többlet, valamint az a tény, hogy az elmúlt évben a költségvetés nagymértékben előfinanszírozta az Európai Unió által támogatott projekteket, ezeket az Unió idén fogja utalni, így jelentős eurótöbblet jelenhet meg a piacon, bár ennek egy része vélhetően az idén lejáró, de meg nem hosszabbított, a magyar államadósságot fedező devizakötvények kifizetésére fog menni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?