Hirdetés
Hirdetés

Jó hete lehet a forintnak

2019. január 27., 12:58

Gyönyörűen zárta a forint a hetet, minden adott ahhoz, hogy jövő héten újabb, tavaly nyár óta nem látott rőt mutasson a hazai valuta.

Hosszú időt töltött el a forint euróhoz képesti árfolyama a 305-315-ös sávban, mielőtt tavaly nyáron heves gyengülés következett, a hazai valuta hetek alatt elérte történetének leggyengébb értékét. Onnan azonban a tavalyi és során már nem tudott visszaerősödni a korábbi szintekre, 320 és 330, majd az időszak végén 320 és 325 között rekedt a jegyzés.

Két szép péntek

Múlt héten azonban, amikor utalás történt a jegybank részéről az inflációs cél eléréséről és így közvetetten a rendkívül laza monetáris politika várható változásáráról, hirtelen erősödés indult. A 320-as szinten, mint a kés a vajon haladt át az árfolyam, és pénteken 7 hónapja a legerősebb szinten, 318-as eurónkénti árfolyamon zárt a hazai fizetőeszköz.

Hirdetés

Ezen a héten a forint konszolidálta az előző heti nyereséget, nagyjából 318-319 között mozogva, viszont pénteken megint erősödés kezdődött, ami az árat eurónként 317,70-ig juttatta, így ismét a nyári gyengülés óta a legerősebb zárószintet láthattuk.

Pénteki erősödés
Pénteki erősödés

Érvek a további erősödés mellett

Ha csak technikailag nézzük, ez eleve jó lehetőség lehet a következő héten a további erősödésre, és ha ez bekövetkezik, képbe kerülhet a 315-ös szint, ami a korábbi sáv gyenge széle volt, egyúttal reálissá válna, hogy a hazai fizetőeszköz teljesen ledolgozza a tavaly nyári gyengülést.

Fundamentálisan ehhez alapot adhat a továbbra is jelentős fizetésimérleg-többlet, valamint az a tény, hogy az elmúlt évben a költségvetés nagymértékben előfinanszírozta az Európai Unió által támogatott projekteket, ezeket az Unió idén fogja utalni, így jelentős eurótöbblet jelenhet meg a piacon, bár ennek egy része vélhetően az idén lejáró, de meg nem hosszabbított, a magyar államadósságot fedező devizakötvények kifizetésére fog menni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön az Ursula-kormány? Fokozódik a helyzet Olaszországban

Jön az Ursula-kormány? Fokozódik a helyzet Olaszországban

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma délután három órakor mond beszédet a római parlament felsőházában. Ezután bizalmatlansági szavazás nélkül is benyújthatja lemondását Sergio Mattarella államfőnek, hivatalosan pontot téve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányzásának végére. Elemzők szerint még meglepetés is lehet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?