Hirdetés

Máshol szárnyalás, Pesten olvadás

2020. január 16., 18:47

A nemzetközi tőzsdéken féktelen száguldást láthatunk, a magyar piac viszont képtelen felvenni a tempót. Nem csak, hogy nem emelkedik, de immár az idei csúcsától is egyre távolabb kerül.

(Fotó: Pixabay.com)
(Fotó: Pixabay.com)

A Wall Street legfontosabb indexei, legyen szó az S&P 500-asról, a Dow Jones 30-asról (DJIA) vagy éppen a technológiai piac legfontosabb mutatójáról a Nasdaq Composite indexről gyakorlatilag napról-napra magasabbra törnek, és így az utóbbi időben folyamatosan újabb történelmi rekordokat állítanak fel. A vásárlói érdeklődés egyelőre töretlen, annak ellenére, hogy számos elemző az amerikai részvénypiac túlértékeltségére figyelmeztet. Igaz mások szerint az idei év is kiugróan jó lehet, köszönhetően annak, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi vita nyugvópontra jutott, a világgazdaság pedig idén talán ismét erősebb növekedésre kapcsolhat.

Mindenesetre az amerikai piacon tombol a bika, a befektetőket pedig a hurráoptimizmus jellemzi. Az amerikai indexek növekedésének a farvizén pedig számos más piac is a magasba tört, és állított fel az elmúlt napokban történelmi rekordokat. Sajnos ezek között nem találjuk ott a magyar tőzsde mutatóját, a BUX-ot, amely ugyan január másodikán remekül indította az évet, és történelmi csúcsra ugrott, azóta viszont ezt nem tudja megismételni. Sőt, az akkor elért 46230 pontos szint elég távolra került azóta. A magyar tőzsde ugyanis a nemzetközi trenddel szemben ismét gyengült, és a BUX 0,48 százalékos csökkenéssel, 44 350,39 ponton zárt csütörtökön. A mai csökkenést kommentálva Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője azt mondta az MTI-nek, hogy a magyar piac továbbra is alulteljesítő, míg például a DAX index év eleji csúcsánál van, a magyar piac folyamatosan "hullogat" - mondta. A BÉT forgalma egyébként közepes volt, inkább eladói oldallal.

Az OTP húzza le az indexet

A szakértők szerint problémát jelent az is, hogy a nagyobb horderejű kérdések megoldása - mint például az amerikai-kínai részmegállapodás aláírása - megtörtént. A piac impulzusszegényebbé vált, nincsenek nagy hírek, bejelentések. Az amerikai tőzsdéket ugyan a most kezdődött gyorsjelentési szezon kedvező számai még lendületbe tartják, de egyre többen várnak ott is korrekciót. Persze lehet, hogy addig még várni kell, csütörtökön például az S&P 500-as áttörte a lélektani 3300 pontos szintet, és a Dow számára is immár látótávolságban van a 30 ezer pontos álomhatár.

HirdetésA magyar papírok közül az év elején még minden rekordot megdöntő OTP az amely az utóbbi időszakban különösen szenved. December közepén ugyanis még 15600 forinton állított fel történelmi rekordot, azóta viszont lefele csúszást láthatunk. Csütörtökön OTP-részvények ára 80 forinttal, 0,55 százalékkal 14 420 forintra esett. Miután a bankpapír a BUX legnagyobb súlyú komponense az sem meglepő, hogy a gyengülése az indexet is lefele húzta az elmúlt egy hétben.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?