Hirdetés

Megint 332 forint az euró, három robusztus erő mozgatja a tőzsdét

Eidenpenz József, 2019. november 06., 17:30

Óvatos optimizmus van az európai tőzsdéken, a hazai BUX index is pluszban van. A nap elején úgy tűnt, hogy az USA-ban is emelkedni fognak a tőzsdék, de azután szerény mínuszba csúsztak vissza. A gyorsjelentések többsége pozitív meglepetést hozott, de tovább szenved például az Uber.

A Nasdaq technológiai index 0,4 százalékos mínuszban van, és kisebb mértékben az S&P 500 és a Dow Jones is esik, miközben az európai tőzsdék szerény pluszban járnak kevéssel az európai zárás előtt.

A BUX 0,15 százalékkal emelkedik, 43 ezer pont felett van, nem jár messze áprilisi csúcsától. A forint gyenge, 332 felett is járt kicsivel az euró ára, most is alig van e határ alatt. Több mint két hete nem volt ilyen gyenge a fizetőeszközünk.

Hirdetés

A Reuters robusztus eredményszezonról beszél az Egyesült Államokban, így a Wall Street fő indexei rekordmagasságok közelében nyitottak. Emellett az USA és Kína között is “fegyverszünet” van, a kereskedelmi háborúval kapcsolatos optimizmus növeli a részvények iránti keresletet.

Mit okoz a kereskedelmi háború?

A legfrissebb jelentések szerint a világ két legnagyobb gazdasága dolgozik a kereskedelmi megállapodás az „első szakaszának” részletein. Ezt ebben a hónapban tervezik valamikor később aláírni.

A befektetők szorosan nyomon követik a makroadatokat, hogy felmérjék, a kereskedelmi háborúnak mekkora hatása volt az amerikai gazdaságra, mekkora visszaesést okozott. A héten az ISM szolgáltatások indexe a vártnál jobb értéket mutatott, de a nem mezőgazdasági (nonfarm) vállalkozások termelékenysége csökkent.

Három piacmozgató erő van

A piacot mozgató három fő dolog továbbra is következetesen kedvező: a vártnál jobbak a vállalati eredmények, a makroadatok, és a kereskedelmi háború körüli hangulat is kedvező – idéznek egy piaci stratégát.

A Refinitiv IBES adatai szerint az S&P 500 félezer cége közül 383 jelentette eddig le a harmadik negyedéves eredményét jelentették. Közel háromnegyedük pedig ezzel meghaladta az elemzői profitvárakozásokat.

Ám utalnak arra, hogy az elemzők várakozásaikat korábban jelentősen csökkentették. Sőt az első eredménycsökkenést jelezték előre 2016 vége óta. Így sokan kételkednek abban, hogy az idén tovább növekedhet-e a részvénypiac.

Ugrott a HP

Ami a mai jelentéseket illeti, a Match Group, a Tinder-tulajdonos 12 százalékos mínuszban is volt, amikor a bevételeire vonatkozó előrejelzéseit csökkentette. A rivális online társkereső szolgáltatásokkal ugyanis heves versenyre kényszerül.

A HP viszont nyolc százalékkal ugrott fel, mert a Xerox Holdings Corp felvásárlást fontolgat, ami magas prémiumot jelenthet az eddigi piaci értékhez képest. A Xerox részvényei viszont 3,8 százalékkal csökkentek.

Rájár a rúd az Uberre

Megint a legnagyobb vesztesek között volt az Uber (NYSE: UBER), az IPO utáni új legalacsonyabb szintre, 25,59 dollárra esett vissza, miután a korai befektetők részvényeladásainak moratóriuma véget ért. A Bloomberg arról számolt be, hogy körülbelül kétmillió részvényt, a társaság részvényeinek mintegy 4 százalékát adták el 26,90 dolláros áron. Nem tudni, a kiárusításnak mikor lesz vége.

A CVS Health 4,4 százalékkal ugrott fel, miután bevételei meghaladták az előrejelzéseket. A Barrick Gold aranybánya-vállalat értéke három százalékkal növekedett, miután emelte osztalékát. Az új beruházások, nevezetesen a Turquoise Ridge bánya jobb eredményeket hoztak a vártnál. A társaság nettó adósságának majdnem negyedét visszafizette az elmúlt 12 hónapban, köszönhetően az aranyárak emelkedésének.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?