Hirdetés

Nagyot esett a bedőlt hitelek miatti lakóingatlan-értékesítés

Csabai Károly, 2019. március 18., 18:31

Több mint negyven százalékkal kevesebb, 6227 lakóingatlantól kellett megválniuk a tulajdonosaiknak azért, mert nem tudták fizetni a jelzáloghitelüket.

MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI Fotó: Mohai Balázs

A bedőlt hitelek miatt kényszerűen értékesített ingatlanok kevesebb mint egynegyede, 1348 került a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez (NET) – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Ennél egy évvel korábban, 2017-ben még csaknem 5 ezerrel több lakóingatlant vett a NET. A jelentős csökkenés oka, hogy tavaly betelt a kormány által a Nemzeti Eszközkezelő számára meghatározott 36 ezer lakásos vásárlási keret, emiatt az Orbán-kabinet 2018 novemberében egy kormányrendeletben írta elő, hogy a NET több lakóingatlant nem vehet.

A NET Zrt.-t a kormány a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre 2011-ben, s 2013-tól kezdte megvásárolni azok lakóingatlanát, akik képtelenek voltak törleszteni a megvételhez felvett jelzáloghiteleket. A programnak köszönhetően 36 ezer otthont vásároltak meg, és a programban családtagokkal együtt mintegy 154 ezer ember vett részt eddig. Az adósoknak az állam lehetővé tette, hogy lakást béreljenek, a maradék tartozásukat pedig a pénzügyi intézmények elengedték.

Hirdetés

A NET-nek felajánlott lakásokat az eredeti tulajdonosok visszavásárolhatják. Ők március 31-éig kapnak egy levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit. Az ügyfelek dönthetnek úgy is, hogy nem veszik vissza az otthonukat, abban inkább továbbra is bérlők maradnak, változatlan bérleti díj mellett. Bármelyik lehetőséget is válasszák, a legfontosabb, hogy arról a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül nyilatkozniuk kell. A NET az általa kifizetett vételárból levonja az eddig kifizetett bérleti díjat, és ezen a csökkentett áron kínálja fel a lakóknak az ingatlant. Egyösszegű vásárlás esetén a vételár – jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető. Ha az ingatlan Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban van, a kedvezmény 15 százalék, más vidéki városban 25 százalék, egyéb településen 35 százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek. A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

Miközben egyébként több mint 40 százalékkal kevesebb lakást kellett lejárt hiteltartozás miatt értékesíteni, a finanszírozó pénzintézetek az egy évvel korábbinál csaknem ötszázzal több, 2785 lakóingatlanon adtak túl 2018-ban bedőlt hitelek miatt. Csupán az adósok általi eladások száma nem változott számottevően: míg 2017-ben 2219, addig 2018-ban 2094 lakástól váltak meg a tulajdonosaik a bedőlt lakáshitelük miatt.

Az korántsem meglepő, hogy lejárt hiteltartozás miatt a legtöbb lakást, 947-et a legnagyobb lélekszámú Pest megyében adtak el, azon belül 823-at Budapesten. Ezt követte Borsod-Abaúj-Zemplén (456), Bács-Kiskun (323), Fejér (322) és Baranya (321) megye. A legkevesebb lakástól, 87-től pedig bedőlt hitele miatt a Vas megyékben élőknek kellett értékesíteniük.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?