Hirdetés
Hirdetés

Nem csak a forint zuhan, az aranyat is a mélybe küldték

Fellegi Tamás, 2018. július 02., 11:15

Továbbra is szinte értelmezhetetlen mélységben a forint, szerényen, de a cseh korona is gyengélkedik. Ezúttal az arany is kapja, az olaj viszont indokolatlanul drága. Nagyot zuhant a kínai tőzsde, de Japán és Dél-Korea is vele tartott. Európa is gyengélkedik, és ebből a BUX sem marad ki.

A reggeli nyitáskor volt egy kis pánik, amikor új mélységet nézett meg a forint árfolyama 330,60 körül az euróhoz képest, de aztán visszatért 329,60-ra. Elvileg bármikor megindulhat magától is egy korrekció, mondjuk, ha a shortosok úgy döntenek, hogy zárni kezdenek, de lehet, hogy az MNB monetáris politikájának szigorítása szükséges a fordulathoz.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

Mindeközben a cseh korona és a zloty is gyengélkedik, de sokkal kevésbé, mint a forint. Ez arra utal, hogy általános tőkekivonás zajlik a térségben (ahogy sok más kisebb piacon is), ugyanakkor a forint helyzete sokkal rosszabb, de hát értelmezhetetlenül alacsony hozam is már csak nálunk van a térségben.

Hirdetés

Meglepő módon az arany is lejtmenetben van, 1250 dollárig süllyedt. Lehet, persze, hogy ez csak a dollár erősödése miatt van, az aranypiacon esetleg aktívabbak az európai és különösen a kínai résztvevők, így az árfolyam inkább az euróhoz és a jenhez képest alakul.

Arany
Arany

Az olajár ugyanakkor meglepően magas, különösen az amerikai WTI, amely hosszú ideig 10-11 dollárral lejjebb volt, mint a Brent, most pedig csak 4,5 dollárral van alatta, 74 dolláron, míg maga a WTI 78,50. Nehéz az okot elképzelni, talán sokan shortolták az amerikai olajat, de az is lehet, hogy a csővezeték hiánya riasztotta meg a befektetőket.

Ázsiában egy jó nagy nyakleves kaptak a tőzsdék: Japán és Dél-Korea egyaránt két százalék fölötti veszteséget szenvedett, a legfontosabb kínai index is 2,5 százalékkal került lejjebb 2775 pontig. Európában jellemzően fél és egy százalék közötti mínuszok mutatkoznak, de már pénteken Amerikában is elromlott a hangulat: a magasan nyitó indexek napi mélyponton zártak.

A hazai börze is gyengélkedik, a BUX 0,77 százalékot esik 35 835 pontig. A Mol és a Richter vezeti a lejtmenetet közel másfél százalékkal, előbbivel 2684 forinton, utóbbival 5075 forinton kereskednek. Az OTP kisebb mértékben, bő fél százalékkal gyengül 10 150 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Az nagyjából egyértelmű a magyar választópolgároknak, hogy mely pártokra, szövetségekre lehet szavazni a most vasárnapi európai parlamenti választás során. Az már kevésbé lehet világos, hogy a listát állító pártok kiket indítanak a brüsszeli képviselőségért. Megnéztük, hogyha a közvélemény-kutatók mandátumbecslése bejönne, mely jelölteknek sikerülne a bejutás.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?