Hirdetés
Hirdetés

Óriási dobás a Richtertől - mikor kezdik árulni az új gyógyszert?

Gáspár András, 2017. július 28., 10:54

A Richter és a magyar gyógyszeripar szempontjából is jelentős mérföldkő, hogy a társaság megkapta az európai forgalmazási engedélyt a Reagila készítményre - mondta a társaság vezigazgatója. Innentől gyakorlatilag nem rajtuk múlik, mikor kerül a gyógyszertárakba a termék. Az első félév megint jobban sikerült a vártnál, az egész éves várakozásokat javította a társaság.

Bogsch Erik egy korábbi Richter-közgyűlésen. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Bogsch Erik egy korábbi Richter-közgyűlésen. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kissé csalóka növekedés: a rubel nagyot erősödött

A szokásoknak megfelelően ezúttal is megverte az elemzői várakozásokat a Richter a legfontosabb eredménysorokon.  2017. I. félévének végére 732,9 millió eurós árbevételt ért el.

Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója a féléves eredményeket bemutató sajtótájékoztatón elmondta: bár valóban bővült az alaptevékenység is, az árbevétel (euróban mért) 22 százalékos növekedésénél néhány egyedi tényezőt mindenképp érdemes figyelembe venni.

Hirdetés

Az előző év első félévéhez képest 134 millió eurós bővülésből 117 millió eurót az Oroszországi (+38), az EU15 (28), USA (+22) valamint a nagy- és kiskereskedelmi tevékenység (29 millió euró) eredménye ad össze. Az oroszországi tevékenység eredményének bővülése gyakorlatilag teljes egészében az árfolyamhatásnak, a rubel erősödésének köszönhető. Az EU-ban és az Egyesült Államokban új termékek bevezetése illetve az ezekhez kapcsolódó royalty-bevételek járultak hozzá a növekedéshez.

Bogsch Erik felhívta a figyelmet: Oroszországban euróban 30 százalékos volt a növekedés, de rubelben „csak” 4,1 százalékos  – ha tehát a rubel gyengül, akkor ugyanolyan értékesítési eredmény mellett is megfordulnak a számok.

A vártnál nagyobbat emelkedhet az idei árbevétel – 5 helyett 10 százalékot várnak

Euróban 10 százalékos árbevétel-növekedést várnak év/év alapon. Ez azt jelenti, hogy az első félév 22 százalékos emelkedésénél visszafogottabb lesz a második év teljesítménye– nagyjából a tavalyi második félévhez hasonlót vár Bogsch Erik idén is. Az első negyedév végén viszont még csak 5 százalékos növekedést jósoltak az évre – a viszonylag jelentős korrekció a vezérigazgató szerint a devizaárfolyamok és a royalty-árbevételek alakulásával és a nagyker tevékenység vártnál jobb  eredéményével magyarázhatóak, az egyes piacok várható éves árbevétel-változása ugyanis nagyjából megegyezik a májusi várakozásokkal.

A Richter árbevételének várható változása 2017-ben az egyes piacokon - a 2017. I. félév végén közölt várakozások
Magyarország 0%
Lengyelország +0-5%
Románia 0%
EU-10 -5%
EU-15 +15%
Oroszország 20 mrd RUB
FÁK 0%
USA* -10%
Kína +10%
Latin-Amerika +5%
Egyéb piacok +0-5%
Esmya 80 mEUR
Grünenthal 40 mEUR
Bemfola 30-35 mEUR
nagykereskedelem 20%
*A Vraylart az Allergan forgalmazza az USA-ban, az előrejelzés erre a termékre nem terjed ki.

Honnan jön a Richter árbevétele?

Oroszország a devizaárfolyamok változása miatt valamivel nagyobb részt képvisel az árbevételből, mint korábban, de összességében nem változott a földrajzi megoszlás.

Ha nem földrajzilag, hanem „anatómiailag” vizsgáljuk, az árbevétel 15 százaléka a központi idegrendszer terápiájához köthető, a nőgyógyászat 40 százalékot hoz, az egyéb terápiás készítmények pedig 45 százalékot. A nőgyógyászati portfólióból származó árbevétel egyharmada akvizíciós portfólió, de saját hálózaton belül értékesített (Esmya, Grünenthal, Bemfola). A nőgyógyászati árbevétel közel 40 százaléka az EU15-ből, negyede a FÁK-piacokról származik.

További eredmények

A bruttó fedezet kevesebbet hozott, mint egy éve – a növekedés elmarad az árbevétel bővülésétől. A fedezetet növelte a Vraylar (az amerikai piacon ezen a néven vezette be a cariprazine-hatóanyagú skizofrénia-gyógyszert a Richter partnere, az Allergan) royalty-bevétele, a valamennyi piacot érintő árbevétel-növekedés és a rubel 20 százalékos erősödése. Csökkentette viszont a folyamatos árcsökkenés, a fokozódó hatósági követelmények költségnövelő hatása, a nagy- és kiskereskedelmi szegmens növekvő aránya valamint az Esmya és Bemfola termékekhez kapcsolódó amortizáció. A fedezeti hányad 2 százalékkal csökkent a tavalyi első félévhez képest.

Az üzleti eredmény viszont 85-ről 104 millió euróra emelkedett. A pénzügyi tevékenységeken az árfolyamváltozások miatt 13 millió eurós veszteséget 15 nyereség után

Az adózott eredmény az első félévben lényegében megegyezik a tavalyival – 91 millió euró a tavalyi 93 millióval szemben.

Óriási eredmény az új gyógyszer európai engedélyezése – de mikor vehetjük meg?

A Richter és a magyar gyógyszeripar történetében is jelentős eseménynek nevezte a cariprazine tartalmú Reagila készítmény forgalomba hozatali engedélyének kiadását - az Európai Bizottság július 19-én adta ki a dokumentumot. Ez adja meg azokat a paramétereket, aminek alapján a Richter kialakíthatja a dobozokat, a betegtájékoztatót – az adminisztratív teendők 3 hónap alatt teljesíthetőek.

Ezzel azonban nincs vége a papírmunkának: a skizofrén betegek jellemzően teljes támogatás mellett vehetik igénybe az ilyen gyógyszereket, ezért minden ország egészségbiztosítójával, társadalombiztosítójával meg kell egyezni, hogy felkerüljön a támogatott szerek listájára. Innentől kezdve nem a Richteren, hanem a társadalombiztosítókon múlik, mikor juthatnak hozzá a betegek a gyógyszerhez – lesz, ahol ez néhány hónap alatt lezajlik, máshol akár 1-2 évet is igénybe vehet. Kérdés, hogy lesz-e olyan ország, ahol a tb olyan alacsony árat ajánl, amit a Richter nem tud elfogadni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?