Hirdetés
Hirdetés

Ronda meglepetést okozott a Telekom, pénteken viszont nagy nap lehet

2019. május 08., 19:02

Közzétette gyorsjelentését a Magyar Telekom, amelyben drasztikusan visszaesett az eredmény. Az elemzők ennél jóval kisebb süllyedésre számítottak. Két nagy magyar tőzsdei cég is péntek reggel teszi közzé gyorsjelentését, a Richtertől százalékban két számjeggyel emelkedő eredményt várnak, de az OTP is profitálhatott az akvizíciókból.

Ma tőzsdezárás után közzétette negyedéves eredményét a Magyar Telekom, amelyben 150,6-ról 158,9 milliárd forintra, azaz 5,5 százalékkal emelkedő árbevétel szerepel. (Az előző év első negyedévéhez képest.) A cég adózott eredménye viszont 9,51 milliárdról 3,98 milliárd forintra esett vissza, azaz mintegy 58 százalékkal.

A jelentés szöveges része azt írja, hogy “a bevételnövekedés fenntartható volt mindkét országban mivel az adat és az okos eszközök iránti kereslet jelentős maradt”. Az eredménycsökkenés fő oka alighanem az lehetett, hogy “a magyarországi végkielégítésekkel kapcsolatos kifizetések 3,0 milliárd forintos összege jelentős növekedést okozott a személyi jellegű költségekben”.

Hirdetés

A társaság jövőre 25-ről 27 forintra emelné az osztalékát (kis tábla), ami az egyik legfontosabb paraméter a részvényesek számára. Kérdés, ekkora emeléstől boldogok lesznek-e. (A Telekom összefoglaló adatai a cikk végén.)

A meglepetés nagy lehet

Mekkora meglepetés ez a Telekom-jelentés? Úgy tűnik, jó nagy, nincs kizárva, hogy nagyot esik majd a részvény holnap. Az Equilor Befektetési például kedden öt százalékkal növekvő bevételre és hatmilliárdos eredményre számított, ez utóbbi kétmilliárddal több a ténylegesnél.

A KBC Equitas majnem pontosan eltalálta a bevételeket, és szintén visszaesést várt az eredményben a végkielégítések miatt, de az Equilornál is kisebbet. Becslésében a  nettó eredmény 8,7 milliárd forintról 7,0 milliárdra esett volna a negyedév során.

A konszenzus is jóval magasabb

A Magyar Telekom által készített elemzői konszenzus is hatmilliárdos adózott eredményt tartalmazott négymilliárd helyett. Ez a konszenzus május 6-i dátumot visel, és számos “elemzőház” becsléseinek átlagát tartalmazza (Concorde Értékpapír, Erste Group Bank AG, KBC, PKO Bank Polski, Raiffeisen Centrobank AG., Santander Brokerage Poland és Wood & Co.).

Az OTP május 10-én hajnalban publikálja első negyedéves eredményét. A bankcsoport profitja az akvizíciók eredménynövelő hatásának köszönhetően negyedéves és éves összevetésben is javulhatott – írja az Erste Befektetési mai hírlevele.

A legnagyobb akvizíció

Január közepétől “konszolidálják a bolgár Expressbankot, mely az OTP történetének eddigi legnagyobb akvizíciója. Részben ennek eredményeként a csoport nettó kamatjövedelme 12%-kal, díj- és jutalék bevétele pedig 13%-kal növekedhetett” – jelzik előre.

A bevételhez hasonló mértékben, 13,1%-kal növekedhettek a működési kiadások is. A céltartalék-képzés a tavalyi első negyedéves rendkívül alacsony szintről megugorhatott, de így is alacsony szinten maradhatott.

Az Erste Befektetési várakozása szerint az OTP adózott eredménye 66 milliárd forint lehetett az első negyedévben, míg a korrigált eredmény 84,5 milliárd forintot érhetett el.

Nőhetett a Richter bevétele

Az Equilor Befektetési hírlevele szerint jelentős profitemelkedés várható a Richternél, amely szintén május 10-én piacnyitás előtt teszi közzé 2019 első negyedévére vonatkozó gyorsjelentését. A várakozásuk szerint a bevétel hat százalékkal emelkedhetett éves alapon az előző év első negyedévéhez képest.

“A FÁK-régió csökkenő bevételeit az EU-ban és az USA-ban várhatóan növekvő értékesítés ellensúlyozhatta. Az Esmya értékesítéséből származó bevételek megközelítőleg a tavalyival megegyezően alakulhattak, ami negyedévre vetítve megfelel a menedzsment által közölt éves prognózis felső értékének” – írták.

24 százalékos profitbővülés?

Az USA-bevételek is 60 százalékot meghaladó ütemben bővülhettek éves alapon. Az EU és az USA területéről származó bevételeket a devizahatás is támogatta, míg a rubel árfolyama mérsékelten lefelé húzta az orosz üzletágat. A konszenzus 1 százalékos működésieredmény-bővüléssel számol csupán, mert a költségek is növekedhettek.

A nettóprofit-soron viszont jelentős, 24 százalékos éves növekedéssel számolnak az elemzők, ami 97 forintos egy részvényre jutó eredményt jelentene, szemben a tavalyi 78 forinttal. (A Richter idén 68-ról 100 forintra növelte osztalékát, erről itt írtunk, azóta azonban a közgyűlés is elfogadta a javaslatot.)

Mégis nagyobb a devizahatás?

Devizahatásnak köszönhetően javulhat a Richter eredménye az Erste Befektetési szerint. “Az árbevétel 5 százalékkal 119,7 milliárd forintra növekedhetett az első negyedévben, elsősorban a forint gyengülésének köszönhetően” – írták a héten.

“A pénzügyi nyereségnek köszönhetően a negyedéves adózott eredmény 13,8%-kal meghaladhatta az egy évvel korábbi értéket, így az év első három hónapját 16,5 milliárd forintos profittal zárhatta a Richter” – összegezték. Ez jóval alacsonyabb, mint az Equilor által említett 24 százalékos profitnövekedés.

Záporoznak a jelentések

Percekkel ezelőtt a Waberer`s International Nyrt. és a Graphisoft Park SE is közzétette jelentését. A Mol május elején közzétett gyorsjelentése csökkenő eredményről számolt be, de a társaság közleménye szerint az elért EBITDA összhangban van az éves célkitűzésekkel. Erről itt írtunk.

A Magyar Telekom főbb számai (2019. I.)
A Magyar Telekom főbb számai (2019. I.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?