5p
Az utóbbi időben voltak különös megnyilvánulásai Elon Musknak, de most mintha teljesen elvesztette volna a kontrollt: egy kereskedés közbeni beszólással pár embert meggazdagított, miközben egy extrémnek mondható tervet körvonalazott, mindezt Twitter-beszólásokban, mint az amerikai elnök szokta, a tőzsde értesítése és a kereskedés felfüggesztése nélkül.

Súlyos cselekmény

Ekkora manipulációt még nem is tudjuk, látott-e a világ, az amerikai felügyeletnek nagyon keményen kellene ezért büntetni. Békésen folyt a kereskedés a Teslával 340 dollár körül, amikor Elon Musk egyszer csak csippantott egyet a Twitteren, miszerint ő fogja, kivásárolja a céget 420 dolláron, és kivezeti a tőzsdéről. Nos, azon túl, hogy ez eleve egy meglehetősen érdekes ügylet lenne, ez nem más, mint elképesztő árfolyam befolyásolás, még ha nem is feltétlenül ez volt a cél, csak esetleg épp elgurult az egyébként zseniális vállalkozó gyógyszere.

Tesla. Twittelésre felugrás, majd a meglepett tőzsde felfüggesztette egy időre

Gondoljunk bele, ha csak felmerül a gyanú, hogy szólt valakinek, mit fog kiírni, máris a legsúlyosabb, Amerikában nem ritkán börtönnel büntetendő bennfentes kereskedés valósul meg. De ha nem szólt senkinek, saját részvénycsomagját akkor is felénekelte a kereskedés közepén, ami ugyancsak elég súlyos vétség, nem is szokott előfordulni a Wall Street-en. Ilyen esetben, mint ahogy nálunk is, a cég, vagy annak fő tulajdonosa kéri a tőzsdét, hogy függesszék fel a papír kereskedését, mert az árfolyamot jelentősen befolyásoló információ láthat napvilágot.

Elgurult a gyógyszer?

Elon Musk ezt nem tette, sőt további üzeneteket bocsátott ki, kissé össze-vissza, mintha nem is lett volna teljesen magánál. Békésen elcsevegett a twittelőkkel, miközben folyt a kereskedés, végül a tőzsde maga elégelte meg a hallatlan eseményt, és függesztette fel a papírost. Az esemény azért is aggályos, mert a hír nem egy hivatalos helyen jelent meg, nem tudta maga a tőzsde közzétenni, így a szereplők nem férhettek hozzá egyszerre az információhoz. Aki véletlenül elolvasta a Twitteren, gyorsan rátenyerelt a vétel gombra, és mire a többiek is elolvasták és máshol is megjelent, már ki is szórta jó 5 százalékos nyerőben. Ebben az esetben még a tőkeáttét sem volt nagy kockázat, nagy pénzt lehetett szakítani.

Nos, azon túlmenően, hogy a szabályokat felrúgta a Tesla-vezér és az ő vállalkozói nagyságához méltatlan módon cselekedett, felmerül a kérdés, hogy mik is voltak a motivációi. Cége épp most kezd nyereségessé válni sok év után, talán össze is függ ezzel az időpont választás. Úgy tűnik, hogy Musk utálta a tőzsdei jelenlétet eddig is, mint nálunk egykor Norbi, de rá volt kényszerülve, hisz az eddigi veszteséget sehogy máshogy nem lehetett volna finanszírozni, csak a tőzsdén keresztül a befektetők kitartásával és Elon Musk iránti töretlen bizalmával.

A mór mehet

Most, hogy megvan a nyereség, nem kell több tőkeemelés, a fene egye meg a tőzsdét, gondolhatja Musk. Mindig csak beszólnak neki, elemezgetnek, aggodalmaskodnak, negyedéves jelentést kell készíteni, micsoda macera. És még shortolnak is a drágalátos befektetők, amit Musk támadásnak él meg, pedig nem az: ellenkezőleg, a legnagyobb siker jele. A vállalat rengeteget ér a piacon, ezt sok tökfilkó nem hiszi el, shortolnak, majd kikényszerülnek az ügyletből, lányegében ők hajtják feljebb az árfolyamot.

Mondhatjuk, hogy shortosok nélkül távolról sem lenne ilyen magasan az árfolyam, hisz fundamentálisan messze nem ér ennyit a cég, még akkor sem, ha a legoptimistább elképzelései bejönnek. Musk megköszönhetné a shortosoknak az ingyen ebédet, hisz ez a magas árfolyam ahhoz is jó volt, hogy könnyedén tőkét emelhessen, amíg állandó pénzhiány volt. Talán fel kellett volna vennie egy kommunikációs szakértőt, aki beszél helyette, míg ő csak végzi a dolgát.

Ki veszi meg aranyáron?

Amit viszont most kitalált, az igen érdekes megoldás. A fundamentálisan amúgy is drága piaci árfolyamnál jóval magasabban vásárolná ki a céget a tőzsdéről, ami önmagában is irracionális, de még nagyobb kérdés, hogy ha eddig örökös pénzzavar volt, honnan lenne erre pénz? Két megoldás lehet: saját maga más vállalkozásai hasznából vesz aranyáron Tesla-részvényeket, vagy talált olyan nagybefektetőt, aki annyira bízik benne, hogy hajlandó ezen az áron nagy tételt venni. Ez utóbbi reális forgatókönyv lehetne, viszont nem tudni, a jelenlegi részvényesek közül mennyien szállnak ki az igen vonzó árfolyamon (miután a shortosok is kényszerűen zártak, jól feltolva az árat).

Ha mondjuk, az összes részvény felét eladnák, ami ilyenkor teljesen reális lehet, akkor kapásból 40 milliárd dollárnyi vevő kell, ami minden, csak nem kevés. Elon Musk szerint csak azon múlik a dolog, hogy a közgyűlés megszavazza-e a kivezetést. Ott viszont prezentálnia kell, miből vásárol, hisz úgy nem bocsáthatja szavazásra, hogy nincs meg a forrás, illetve akkor biztos, ami biztos alapon leszavazzák. Izgatottan várjuk a szavazást, még izgatottabban, hogy létrejön-e az ügylet. Mindazonáltal nem szabad lebecsülni a vállalkozót: mégiscsak ő épített újraindítható űrrakétákat, és lépett előre hatalmasat az elektromos autózásban és az energiatárolásban.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG