Hirdetés

Trump most egyet előre lépett

2019. augusztus 26., 18:01

A kereskedelmi háborúban tett lépéseivel Donald Trump hol megtorpedózza a tőzsdei árfolyamokat, hol mentőövet dob a befektetőknek. Pénteken miatta zuhantak a piacok, így időszerű volt, hogy kicsit felénekelje az árfolyamokat.

Hirdetés
Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. 
Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis
Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök (Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis)

Meglehetősen idegesek voltak az elmúlt napokban a tőzsdei befektetők, ennek ellenére a hétfői kereskedés viszonylag jól alakult.

Pénteken ugyanis Kína bejelentette, hogy 75 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre fognak vámokat kivetni. Már ez önmagában aggodalomra adott okot, hiszen jelezte, hogy a helyzet nem a várva várt megegyezés felé fog elmozdulni. Mondani sem kell, hogy Donald Trump, meglehetősen agresszíven reagált. Az elnök erőteljes választ ígért a Kína által bevezetett új pótvámokra, ráadásul olyan hangnemben, ami megijesztette a piaci szereplőket, akik így is óvatosak lettek az elmúlt hetekben.

"Nincs szükségünk Kínára, és őszintén szólva sokkal jobb lesz nélkülük" - írta az elnök a Twitteren, aki azzal vádolta Kínát, hogy dollárban számolva ezermilliárdokban mérhető veszteséget okozott az Egyesült Államoknak azzal, hogy lopta és most is lopja az amerikai szellemi tulajdont. Azt ígérte, nem engedi, hogy Kína folytassa ezt a gyakorlatot, véget kell annak vetni, hogy Kína "hatalmas mennyiségű pénzt csináljon és lopjon az Egyesült Államoktól". Donald Trump az üzenetekben felszólította az amerikai vállalatokat, hogy azonnal kezdjék el keresni Kína alternatíváját, ideértve a termelés hazahozatalát. Közölte: utasítja a szállítással foglalkozó vállalatokat, köztük a FedExet, az Amazont, az UPS-t és a Post Office-t, hogy állítsák le az évente mintegy százezer amerikai életét kioltó fentanil, egy kábító fájdalomcsillapító eljuttatását az Egyesült Államokba.

Donald Trump azt is jelezte, hogy kész rá, hogy az eddiginél is magasabbra emelje a kínai importvámokat. Bejelentette, hogy 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a vámot a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptemberre tervezett 300 milliárd dollár értékű árura kirovandó tételt pedig 10-ről 15 százalékra srófolja fel.

A pénteki általános pánik után így hétfőn is veszteséggel kezdtek az európai tőzsdék, és a határidőd mutatók azt jelezték, hogy a Wall Streeten is folytatódik a csökkenés. A helyzet azonban megint vett egy érdekes csavart, ahogy az már annyiszor történt egy-egy zuhanás után, Trump engedékenyebb hangot ütött meg. Ez pedig a pesszimista várakozásokat varázsütésre megváltoztatta.

A hétfői pozitív fordulatot a kereskedelmi háború konszilidációjának esélye váltotta ki. Donald Trump amerikai elnök a G7 csúcstalálkozón vasárnap közölte, hogy Kína egy kedvező hangvételű telefonhívással jelezte visszatérési szándékát a tárgyalóasztalhoz. Trump "az egész világ számára nagyon pozitív fejleménynek" értékelte Kína jelzését.

A mostani nyilatkozathoz hasonlót persze sokat hallottunk már az elmúlt hónapokban, így amíg valódi konkrét lépéseket nem tesznek a felek, addig inkább csak gesztus jellegűnek tekinthetők. Másrészről viszont a mostani rendkívül ideges piaci hangulatban – ahogy azt látjuk, - már egy-egy megnyugtatónak tűnő nyilatkozat is felfele tudja lendíteni az árfolyamokat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?