Hirdetés
Hirdetés

Zuhan a forint, gyorsan lecsengett a legújabb Mészáros-láz

Fellegi Tamás, 2018. június 08., 10:02

Lefordultak a tőzsdék világszerte, a három legnagyobb hazai részvény is esik. Nem hatotta meg az Opus és a Konzum befektetőit az új tőzsdei szerzemény. Emelkednek az olasz kötvényhozamok, félnek a befektetők az új kormánytól. Elérte az itthoni infláció a jegybanki célt, mi lesz vajon a kamatokkal?

Tegnap Amerikában még csak mérsékelt lejtmenet mutatkozott, melynek során az előző napokban sokat emelkedő nagy technológiai cégek korrigáltak. Ázsiában már komolyabb mínuszok mutatkoztak, Európa pedig kifejezetten gyengén nyitott, a DAX 1,3 százalékkal van lejjebb, 12 645 ponton.

Továbbra is tartanak a befektetők az új olasz kormány esetleges pénzszórásától, ami visszafizethetetlenné tenné a hatalmas olasz államadósságot, így eladói nyomás nehezedik az olasz állampapírokra, a 10 éves kötvény hozama 3,12 százalék, közelíti az előző pánik során elért szintet.

Hirdetés

A forint a tegnapi erősödés után ma újra nagyot gyengül, 319,30 az euróhoz képest. Megjelent a legfrissebb hazai inflációs adat, 2,8 százalék volt májusban az áremelkedés. Ez bizony már a jegybanki cél, miközben az alapkamat csak 0,9 százalék, kérdés, hogy mi lesz, ha az áremelkedés tovább nő: megkezdődik-e a monetáris szigorítás, azaz a kamatemelés.

Euró/forint. Egynapos fellélegzés volt csak tegnap
Euró/forint. Egynapos fellélegzés volt csak tegnap

Másfél százalékkal van ma lejjebb a BUX 36 825 ponton, két százalékot esik az OTP 10 220 forintig, másfél százalékot a Mol 2730 forintig, 1,2 százalékot a Richter 5485 forintig.

Lekókadtak a Mészáros-papírok a kezdeti lelkesedés után, ami az Opus tegnapelőtti felfüggesztésekor jelentkezett. A cégbirodalom különböző alapjai a 4iG tőzsdei cégben szereztek többséget, árát fel is húzva arra a szintre, vagyis 4 ezer forintra, melyet a cég elnevezése is sugall. A társaságnak sok évig kellett várni erre, de most végre, köszönhetően a szüntelenül bővülő Konzum-Opus konglomerátumnak, elérték a célt.

A 4iG-re ma kötelező vételi ajánlatot tett az Opus, valamint a Konzum két alapja 2942 forinton, de a befektetők egyelőre kevéssel 4 ezer forint alatt is veszik a papírt, feltehetően ugyanazt a trükköt látjuk, amit már a cégbirodalom korábbi ajánlatainál is, miszerint nem akarják az ajánlat sikerét, vagyis mindenképpen tőzsdén akarják tartani az új szerzeményt.

Ennek persze előbb-utóbb az lesz a következménye, hogy a fél tőzsde a Konzum-csoport része lesz, mindenesetre a befektetők ma nem lelkesek az eddigi csoporttagokat illetően: a Konzum két százalékkal esik 3200 forintig, az Appeninn 1,7 százalékkal 638 forintig, az Opus pedig ugyan pluszban van 709 forinton, de a felfüggesztés utáni lelkesedésben 730 felett is járt az ár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?