Hirdetés

Ebből ma már nem lesz nyugdíj? Valami nagy gikszer van

2019. január 11., 10:40

Ma kellene utalni a nyugdíjakat, de egy hiba miatt ez eddig nem történt meg. A hiba nem a bankoknál van; az OTP szerint ma már nem érkezik meg a pénz, az Unicredit szerint sem biztos, hogy mindenki megkapja ma a pénzét, az Államkincstár szerint viszont igen. Cikkünket frissítettük!

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

"Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik. Megértésüket köszönjük."

- ez a közlemény jelent meg pénteken délelőtt az OTP honlapjának nyitóoldalán - ekkor már a "szokásoshoz" képest pár órás csúszásban volt a nyugdíjak utalása.

Hirdetés

A bankszámlákra 12-én szokott megérkezni a juttatás, de mivel ez szombatra esik, a januári utalás 11-én esedékes a Magyar Államkincstár által közzétett menetrend szerint. Több portál - mfor.hu, index.hu, 444.hu - olvasói is jelezték, hogy ennek ellenére nem érkezett meg a pénzük, és az OTP tájékoztatása alapján ma már nem is nagyon fog.

A hiba nem csak az OTP, hanem minden bank ügyfeleit érinti. A CIB az alábbi tájékoztatást tette közzé:

Nem érkeztek meg a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól

A mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani az alábbi elérhetőségeken: Tel: +36-1-350-0155 +36-1-350-2755 +36-1-350-8580 +36-1-270-8800 +36-1-270-8999 +36-80-204-884 (Magyarországon belül vezetékes hálózatból ingyenesen hívható zöld szám). E-mail: nyufig@onyf.allamkincstar.gov.hu

A megadott számok egy híváskor ki sem cseng, egy másik részét pedig nem vették fel. Ha hivatalos információ érkezik, cikkünket frissítjük.

Frissítés: az Államkincstár szerint nincs fennakadás, érkezik ma pénz a számlákra

Cikkünk megjelenése után a Magyar Államkincstár azt közölte: "Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél." Azt írják: technikai okok miatt a bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása napközbeni utalással történik meg.

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják

- írja az Államkincstár

A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.

A Giro Zrt. pedig azt közölte: az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz pénteken történő - kifizetéséről.  A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás.

Igazából senki nem mond semmit arról, mi történt valójában

A fenti közleményen túl a Magyar Államkincstár eddig többszöri érdeklődésünkre sem árulta el, milyen jellegű "technikai okok" miatt nem a szokásos időben érkezik a nyugdíj a számlákra. A kormányzati kommunikációtól pedig azt szerettük volna megkérdezni, mi a kormány álláspontja, véleménye a késésről, illetve hogy lesz-e következménye a csúszásnak, de válasz helyett újfent csak az Államkincstár fenti szűkszavú közleményét kaptuk.

Ebben viszont van egy apró, de fontos változtatás, ami a postai kifizetéseket érinti: január 14-én nem a (postai) kifizetések indulnak el, hanem csak a kincstár indítja el a folyamatot - a posta ez alapján "már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését" - derül ki a frissített közleményből.

Frissítés2: már az UniCredit sem biztos benne, hogy ma lesz nyugdíj

Az UniCredit honlapján az alábbi közlemény jelent meg:

"Ezúton tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a külső szolgáltatónál fennálló technikai okok miatt a január 11-én esedékes nyugdíjak folyósításával problémák merültek fel az UniCredit Banknál is. Jelenlegi információink szerint a nyugdíjak utalása akár még január 11-én, de legkésőbb január 14-én, hétfőn megtörténik. Kollégáink a probléma elhárítását követően azonnal megkezdik a tételek jóváírását. Türelmüket és megértésüket köszönjük."

Ez ellentmond az Államkincstár korábbi közleményének, amelyben a mai nap folyamán megérkező nyugdíjakat ígértek mindenkinek.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Az eddigi egy helyett két magas szintű pozícióba is magyarok kerültek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?