4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A pörgő építési piacon nem ritkák a minőségi kifogások és az ebből adódó jogviták. Ilyen esetekben mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a hosszú és költséges pereskedés helyett hatékony megoldás szülessen, az előzetes bizonyítás ezt lehetővé teszi.

Dübörög az építőipar, rengeteg új lakás, iroda és más létesítmény készül. A volumen megugrásával párhuzamosan értelemszerűen a minőségi kifogások sem csökkentek. Számos esetben fordul elő, hogy a megrendelő csalódva tapasztalja, a fővállalkozó nem megfelelő minőségű anyagot épített be a házába, vagy az elvégzett munka nem megfelelő. Ilyenkor persze könnyen lehet, hogy az alvállalkozó hibázott. Az ilyen ügyek egy része a bíróságokon köt ki, ahol a felek megpróbálják bizonyítani az igazukat.

A bírósági perek talán legfontosabb része a bizonyítás, ennek érdekében fontos dokumentálni az egyes tényeket, körülményeket. Ha esetleg a későbbiekben már nem, vagy csak nagyon nehezen tudnánk az igazunkat alátámasztani, akkor különösen fontos lehet az előzetes bizonyítás. Erre lehet példa, ha egy ingatlanba beépített anyag minőségét kifogásoljuk.

A közjegyző előtti előzetes bizonyítási eljárás több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt segít mérlegelni, hogy érdemes-e egyáltalán bírósági pert indítani, másrészt az eljárások eredményeként keletkezett bizonyítási eszközök (tanúvallomás, szakértői vélemény, helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv stb.) ugyanolyan bizonyító erővel rendelkeznek, mintha a bizonyítást maga a bíróság rendelte volna el.

Az előzetes bizonyítási eljárásra akkor van lehetőség, ha az adott ügyben még nem indult peres eljárás – tájékoztatott Dr. Reviczky Renáta közjegyző. A szakértő szerint ugyanakkor az előzetes bizonyítási eljárás nemcsak előkészítheti a perbeli sikeres bizonyítást, hanem bizonyos helyzetekben így akár el is kerülhető a per. További előny, hogy gyorsítja az esetleges peres eljárást, és 50 százalékos kedvezmény jár a peres illetékből az előzetes bizonyítást kezdeményező félnek, ha mégis perre kerülne sor.

Hogyan indítható?

Amennyiben nincs kizáró ok, akkor az eljárás megindítását a kérelmező lakóhelye, tartózkodási helye vagy a bizonyítás helye szerinti közjegyzőnél lehet kezdeményezni. Ha helyszíni eljárásra is szükség van, akkor csak az adott területen illetékes közjegyző járhat el. Dr. Reviczky Renáta szerint ez a megkötés azt jelenti, hogy Budapesten például bármelyik budapesti közjegyző eljárhat.

A szakértő megjegyzi, hogy a közjegyző ugyan nem dönt az adott jogvitában, de azáltal, hogy előzetes bizonyítást rendel el, az így nyert bizonyítékot a kérelmező a bíróság előtt peres eljárásban felhasználhatja. A közjegyző – előzetes bizonyítás keretében – a felek indítványára elrendelheti mindazon bizonyítási eljárásokat, amelyeket a bíróság is. Ezek az alábbiak lehetnek:
•    Szakértői vélemények beszerzése: a közjegyzőtől kérhető igazságügyi szakértő kirendelése, erre akkor kerülhet sor, ha valamilyen tény vagy körülmény megállapítására megfelelő szakértelemre van szükség. A szakértői véleményt a közjegyző adhatja ki.
•    Tanúk meghallgatása: amennyiben szükséges, a közjegyző meghallgathat tanúkat, akiknek a vallomásáról jegyzőkönyvet vesz fel.
•    Szemle: amennyiben szükséges, a közjegyző helyszíni szemlét is tarthat, amelyet szintén jegyzőkönyvezni kell.
•    Okirat felmutatás: egyes esetekben az ellenérdekelt fél nem bocsátja a megrendelő részére a szükséges okiratot, az építőiparban például az építési naplót, amiből számos kérdéses dolog kiderülhet. A közjegyző kötelezheti ilyenkor az adott felet, hogy adja ki ezt.

Gyors és hatékony

Dr. Reviczky Renáta elmondta, hogy ugyan nincs hivatalos statisztika, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy az előzetes bizonyítási eljárás meggyorsítja a jogviták megoldását. A közjegyzői eljárások esetében ugyanis nagyon magas a peren kívüli egyezségek aránya. Az előzetes bizonyítás, a közjegyzői okirattal történő ténytanúsítás és szakértői vélemény általában mindkét felet meggyőzi, és emiatt sokkal könnyebben meg tudnak állapodni. Az esetek egy részében mediáció révén oldják meg a kérdést, és arra is van példa, hogy a közjegyző a felek kérelmére közjegyzői okiratba foglalja a megállapodást vagy egyezségi eljárást folytat le. Ezek előnye, hogy végrehajtási szempontból ugyanúgy kikényszeríthetők, mint a bíróság előtt kötött egyezség vagy az ítélet.

Ezekben az esetekben a leggyakoribb az alkalmazásAz előzetes bizonyítási eljárást az építőipar mellett orvosi műhibák, munkahelyi balesetek, vadkár és autóbalesetek esetén is hatékonyan lehet alkalmazni. Emellett arra is van precedens, hogy a NAV-val szembeni jogvitánál kezdeményezték vállalatok az előzetes bizonyítást.


A cikk a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szakmai közreműködésével készült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG