5p
A nyár nagyon fontos a hitelkártya-kibocsátóknak. Aligha véletlen, hogy többen komoly visszatérítést vagy kedvezményes külföldi költés-elszámolást kínálnak. A jegybanki alapkamat mélypontra süllyedése szintén kedvezhet a hitelkártya-piacnak.

Itt a nyár, s bizony ilyenkor az ember azért hajlamos kicsit többet költeni, mint amennyi éppen a pénztárcájában található. Aligha meglepő tehát, hogy ez az időszak a hitelkártyák használatának egyik fő időszaka, bár arányaiban meg sem közelíti a karácsonyi bevásárlási láz idején regisztrált hitelkártya-forgalmat.

Az MNB statisztikái arról is árulkodnak, hogy a hitelkártyák száma szisztematikusan növekszik: a 2011-es mélyponthoz képest immár 11,1 százalékkal több hitelkártya van forgalomban, számuk ugyanakkor még mindig nem érte el a válság előtti szinteket. Azt, hogy újra van kereslet a hitelkártyákra, mindennél jobban mutatja, hogy a szezonális visszaesés idén már lassabb volt, mint tavaly: akkor a 2013-as karácsonyi időszakhoz képest az I. negyedév végére 22 300 kártyával volt kevesebb forgalomban, idén csak 19 500 plasztikkal csökkent az állomány.

Akciókban nincs hiány

Ami pedig az akciókat illeti, a nyár valóban az akciózás keretében telik a hitelkártya-fronton – derül ki a BankRáció.hu adataiból is.

Bank Akció (részletek a szövegben)
CIB Bank visszatérítés (1%)
OTP visszatérítés (+9%)
K&H ingyenes készpénzfelvétel
Raiffeisen egyösszegű jóváírás (5 000 Ft)
Budapest Bank minimum visszafizetendő összeg akció

Tipikusan nyári akciót hirdetett a CIB Bank: szeptember 30-ig a MasterCard Gold bankkártyák után a külföldön, nem forintban történt vásárlások után 1 százalékos, maximum 10 000 forintos visszatérítés jár. Ennél magasabb, 5 százalékos a visszatérítés a magyarországi benzinkúton történő vásárlások esetén, igaz, itt is maximum 10 000 forint visszatérítés összege.

Az FHB Bank augusztus 31-ig a MasterCard és Maestro betéti kártyával a külföldi ATM készpénzfelvételek esetén a könyvelésre kerülő készpénzfelvételi tranzakciókat 0 forintos díj mellett biztosítja.

Az OTP Bank július 31-ig kötött új American Express Blue és Gold hitelkártya szerződés esetén a költési időszak alatt végrehajtott és elszámolt első 10 vásárlási tranzakciókra a bank az adott termékhez tartozó általános 1 százalékos visszatérítésen felül további +9 százalékos extra vásárlási visszatérítést biztosít – a többlet visszatérítés összege Blue hitelkártya esetén 5, Gold hitelkártya esetén 10 000 forint lehet.

A K&H Banknál szeptember 30-ig még nem számítanak fel tranzakciós költséget számít fel a hitelkártyával végzett készpénzfelvételi tranzakciók esetén.

Érdekesen akciózik a Raiffeisen Bank: a pénzintézet egyrészt 8.972 forintról 16.999 forintra emelte a OneCard Gold Hitelkártyák éves díját, másrészt ugyanakkor több budapesti bevásárló központban, hiper- és szupermarketben, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a szeptember 30-ig igényelt új OneCard Standard/OneCard Gold Hitelkártyák esetében a bank 5 000 forint egyösszegű jóváírást teljesít, ha a kártyabirtokos a hitelkártya szerződés létrejöttét követő 60 nap alatt legalább 25 000 forintot költ a plasztikkal.

Nem feltétlenül kell új akciókat kieszelni, elég a régi, bevált kampányt meghosszabbítani. Így tett a Budapest Bank is, amely augusztus 31-ig meghosszabbította a Tesco áruházakban elérhető "0%” konstrukciót. Ennek lényege, hogy addig a minimum fizetendő összeg mértéke havonta a hitelkeret százalékában van meghatározva, augusztus 31-től ugyanakkor a hó végi elszámoláskor fennálló tartozás mértékében lesz kikalkulálva. A banknál a hitelkeret túllépési díj akció december 31-ig meghosszabbításra került.

Húzza le a kamatplafont a jegybank

A jegybanki kamatcsökkentés alaposan beleszól már a hitelkártyák árazásába, hiszen 2012. óta törvény mondja ki, hogy ezek kamatszintjét a jegybanki alapkamat-mértékéhez kell igazítani.

Bank THM (részletek a szövegben)
Raiffeisen OneCard Standard 37,60%
Raiffeisen OneCard Gold 40%
UniCredit Narancs- és Kék 38,59%
UniCredit Arany 39,64%
UniCredit Platina 39,59%
Erste Bank 38,90%
Citibank 41,8-44,3%
OTP 35,32%-

A Raiffeisen Bank július 22-től az MNB jegybanki alapkamat csökkenése miatt csökkentette a hitelkártyái kamatait és THM értékeit. A OneCard Standard Hitelkártya éves hitelkamata MNB jegybanki alapkamat +28,98%, azaz 30,33 százalék lett (THM 37,6%), míg a OneCard Gold Hitelkártya éves hitelkamata MNB jegybanki alapkamat +28,38%, azaz 29,73 százalékra módosult- itt a THM a magasabb kártyadíj okán ugyanakkor 40,0 százalék.

Az UniCredit Banknál 2,4 százalékról 2,37 százalékra csökkent a havi hitelkamat és így az UniCredit Narancs- és Kék hitelkártya 38,59, az Arany hitelkártya 39,64, a Platina hitelkártya 39,59 százalékos THM mellett érhető el. A bank augusztus 1-től módosít a hitelkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás feltételein.

Az Erste Banknál a havi hitelkamat 2,72 százaléklett, a THM pedig 38,9 százalékos. (A Ferrari hitelkártya THM-je 39,60 százalékra módosult. A késedelemi kamat havi 3,87 százalékra csökkent.

A Citibanknál már a hó elején csökkent a hitelkártyák havi hitelkamata és THM értéke. A legnépszerűbb Citi Life, Shell és Telekom Hitelkártyák havi kamata a legmagasabb, 375 ezer forintot meghaladó sávban 2,65-2,95 százalék között van, a THM 41,8-tól 44,3 százalékig terjed. (minél régebi a plasztik, annál magasabb a kamat)

Az OTP-nél a MultiPont Hitelkártyák kamata 2,31 százalékra módosult, ehhez a rosszabb ügyfélminősítéssel bíró ügyfelek 17, illetve 33 százalékpontos kamatfelárat kénytelenek hozzászámítani. A THM a legjobb ügyfeleknek 35,32 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
Személyes pénzügyek Hol ér többet egy kép: otthon vagy külföldön?
Kenessei András | 2024. május 1. 17:32
Ritkán, de mégiscsak megesik, hogy egy képzőművészeti alkotás (és annak pár darabja) egyidőben, vagy néhány nap eltéréssel felbukkan egymástól távoleső pontokon, más-más árverőházak aukcióin. Legutóbb idén áprilisban volt ilyesmi: Párizsban a Christie’s, Bécsben az imKinsky vitt kalapács alá egy-egy Gustav Klimt grafikát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG