Hirdetés
Hirdetés

Készülj: hamarosan nálad is kiürül a családi kassza

2017. augusztus 10., 20:31

Lassan vánszorog előre az augusztus, az iskolák azonban már megkapták a tankönyveket, a boltokban pedig már múlt hónap óta kipakolták az iskolakezdéshez szükséges holmikat. Bár a családok nagy része csak augusztus végén vág bele a tanszervásárlásba, még így is óriási terhet jelent a családoknak – akiknek táskát is kell venni, ott akár 25 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés.

Papír, füzet - ez a biztos.
Papír, füzet - ez a biztos.

Ugyan már van számos engedmény, amivel próbálnak enyhíteni a családokat nyújtó terheken. Az ingyen tankönyvet 9. osztályig hosszabbították meg, miközben a szeptemberi családi pótlékot jóval előbb, augusztus végén folyósítják majd a családoknak, ezzel segítve őket (mondjuk így kérdés, hogy szeptemberben, amikor már az iskolák is beadják a tanszer-listát, miből vásárolnak majd a szülők). Mindezek ellenére azonban még mindig óriási terhet jelent a családoknak az iskolakezdés, ahol táskát is kell venni, ott még ingyen tankönyvvel együtt is 25 ezer forintba kerülhet egy gyerkőc kistafírozása az adott tanévre, ezt közölte a Regio Játék a Privátbankár.hu-val.

Mi van, ha nincs ingyen tankönyv?

Ha valaki nem jogosult ingyenes tankönyvet igényelni (bár erre ma a diákok 90 százaléka jogosult), ott plusz 10 ezer forintot is kihúzhatnak a könyvek a családi kasszából. Egy iskolatáskára átlagosan 5-15 ezer forintot költenek a szülők, a felszerelésre – füzetekre, ceruzára, tollra, mappára, és még minden egyéb kütyüre – további 10-20 ezer forintot. Mindezt természetesen gyerekenként. Az augusztusban kezdődő bevásárlás a havi kiadások 10-30 százalékát is elviheti, minden ötödik esetben pedig 30-50 százalékát fordítják az iskolára a családok. Csupán minden ötödik válaszadó van olyan szerencsés helyzetben, hogy munkáltatója anyagilag támogatja az iskoláskorú gyermekkel rendelkező dolgozókat.

Hirdetés
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Anya vagy apa?

A bevásárlás önmagában is egy családi program, azonban továbbra is a családok 73 százalékánál az anyák feladata ezt koordinálni és lebonyolítani – csak minden negyedik apa száll be az előkészületekbe. A vásárlást továbbra is személyesen intézik el (67 százalék), az apróbb felszereléseket – színes ceruza, radír, hegyező – sokan inkább online rendelik meg, így a bolti és netes vásárlás kombinációját a megkérdezettek 30 százaléka választja, fűzte hozzá Gyaraki Dávid, a cég marketing igazgatója. A legforgalmasabb hónap az augusztus, tízből hét család intézi ilyenkor az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlást, az utolsó pillanatban csak minden tizedik válaszadó kapcsol.

A megfelelő felszerelés kiválasztásánál elsődleges, hogy az elnyerje a kisdiák tetszését, ezt követik a tartósság és az ergonómiai szempontok. Az aktuális kedvenc mesehős tízből nyolc alsós és tízből hat felsős táskájában felbukkan az új tanévben, a legtöbb esetben a füzeteken, írószereken és tornazsákokon kell keresni őket – most egyébként a kis sárga Minyonok, a Transformers és Star Wars hősök, valamint a Jégvarázs figurái és a lovak a befutók a gyerekeknél.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fizetős lett az ország egyik leghosszabb szabadstrandja

Fizetős lett az ország egyik leghosszabb szabadstrandja

Zamárdiban a múlt hét péntektől parkolási díjat kell fizetniük az autósoknak. Sokan nem szívesen fizetik, még kedvezményesen sem, mások szerint azonban nem tartható, hogy számos vendégből a városnak semmiféle bevétele sem származik. Miközben az infrastruktúrát használják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?