3p
Óriási rendszerkockázat esett ki a hazai pénzügyi rendszerből a forintosítással, mégsem számít a nem teljesítő hitelek állományának számottevő csökkenésére az MNB. Számításaik szerint mintegy 100 ezer rossz adós továbbra is devizahitelt törleszt, s emiatt közel 30 ezer forintosított jelzáloghitel visszafizetése is veszélybe kerülhet.

A Magyar Nemzeti Bank tavaszi Pénzügyi Stabilitási jelentésének fő üzenete, hogy a forintosítással a bankrendszer (és az ország) egyik legnagyobb kockázata eltűnt a rendszerből – mondta Fábián Gergely, az MNB Pénzügyi Rendszer elemzési igazgatója.

Sokkal nagyobb lett volna a gáz

A pénzügyi közvetítőrendszeren belül 14 százalékról 1 százalékra csökkent a GDP-arányában a devizahitel-állomány – ilyen szinten a régióban csak Csehország (és az eurózóna tag Szlovákia) áll. Az intézkedések nyomán nemcsak az eltűnő árfolyamkockázat érdemel említést, hanem az is, hogy az elszámolás és a forintosítás nyomán a rendelkezésre álló jövedelem arányában immár 7 százalék alatti szinten áll a törlesztési teher.

A bankrendszer nemteljesítő háztartási hitelállományának aránya. 2010 előtt ügyfelenként, utána szerződésenként. Forrás: MNB

Januárban a svájci frank árfolyamsávjának felszabadítása nemcsak a svájci frank törlesztőrészleteket dobta volna meg forintosítás nélkül, hanem – a komoly devizakitettség miatt – szinte bizonyosan az euróárfolyamot is feltornázta volna – erről a kockázatról kevés szó esik – mondta az igazgató.

Fertőzés-veszély

Ugyanakkor az intézkedés után is még mindig 250 ezer hitelszerződés maradt devizában. Ezen adósok jó részének más hitele is van, itt a fertőződés veszélye áll fenn, azaz az, hogy a - jellemzően - deviza autóhitel-bebukása mellet egyéb kölcsönöket sem tudnak fizetni az adósok.

Az MNB számai szerint emiatt 16 ezer lakáshitel-szeződés lehet veszélyben, emellett több, mint 10 ezer szabadfelhasználású jelzáloghitel, s 40 ezernél több hitelkártya- és folyószámlahitel fertőződhet. A fentiek okán az MNB nem számít a nem teljesítő hitelek arányának számottevő csökkenésére, a mérték 2016-ra is 18 százalék felett lehet.

100 ezer adós vár megoldást

A mai meglátásuk szerint a Nemzeti Eszközkezelő mandátuma 10 ezer lakással bővülhet, 25 ezer hiteles a magáncsőd megoldásától kaphat lehetőséget a financiális helyzet rendbehozatalára. Ennek ellenére mintegy 100 ezer hiteles esetében további intézkedésekre lesz szükség. Már csak azért is, mert ekkora ingatlanállomány piacra döntése nemcsak politikailag, de piaci szempontok alapján is beláthatatlan következményekkel járna.

Esetükben az MNB továbbra is a többféle magáncsőd-megoldással operáló, állami kamattámogatást nyújtó ír modellt ajánlja. Fábián Gergely hangsúlyozta: nem egy az egyben javasolják adoptálni az ír megoldást, ám az ott bevált módozatokat mindenképp vizsgálatra ajánlják. Maga az MNB most komoly vizsgálatokat kezdett a megmaradt nem teljesítő hitelállomány szerkezetének feltárására, az ezen adatokból történő következtéseket levonó tanulmány megjelenését nyár végére ígérték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG