Hirdetés

Hogyan segíthet egy bank az uniós pályázatoknál?

Hogyan támogathatja a pályázásban egy bank a cégeket? Váczi Dávidot, a Budapest Bank EU-szakértőjét, vállalati termékértékesítés támogatási vezetőjét kérdeztük.

A Budapest Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a kkv-k uniós pályázatokon történő aktivitását. Milyen trendeket figyeltek meg az idei évben?

Idén két alkalommal, tavasszal és ősszel is vizsgáltuk a magyar kkv-k részvételi szándékát a Széchenyi 2020 programban, amely a jelenlegi, 2014-2020-as EU-támogatási ciklusban elérhető forrásokat osztja el. A Gfk Hungária által készített kutatásból kiderült, hogy a kkv-k kifejezetten jól értesültek az új ciklus kapcsán, különösen az ipari és mezőgazdasági vállalkozások, amelyek 77%-a jól ismeri a lehetőségeket. Az egy éve megnyílt első GINOP pályázatokon a felmérésben résztvevők csupán 4%-a adott be támogatási igénylést, azonban ez az arány várhatóan jelentősen nőni fog, ami serkentheti majd a beruházásokat is.

Váczi Dávid
Váczi Dávid

A cégek tájékozottsága tehát adott, sőt már beadták az első pályázatokat is, mi a tapasztalat, összességében hányan terveznek pályázni a továbbiakban?

A felmérésünk azt mutatta, hogy az új ciklusban minden harmadik kkv pályázna uniós forrásra, ők jellemzően 50 millió Ft alatti összeggel számolnak, azonban a 700 millió Ft feletti árbevétellel rendelkezők, valamint az ipari cégek ennél nagyobb, 50-100 millió Ft támogatásra pályáznának.  Jól látható, hogy az ipari cégeknél tavasz óta 39%-ról 51%-ra nőtt a pályázatot tervező vállalkozások aránya. Ennek oka az EU pályázatokra várva elhalasztott beruházások nagy száma: a válaszadók 12 százaléka halasztott el beruházást az elmúlt két évben pályázati lehetőségek híján, ezek közel egyharmada 100-500 millió forint egyedi értékű.

Jellemzően milyen beruházásokat valósítanának meg a pályázók?

A válaszadók 29%-a a korábban létező, és a jövőben is tervezett gépek és eszközök beszerzésére irányuló pályázatra vár, ám 12% ingatlanépítésre és felújításra szolgáló forrást keres, 7% pedig használt eszközt vásárolna, annak ellenére, hogy az ilyen típusú költségek legfeljebb szűk körben lesznek elszámolhatók a 2014-2020-as ciklusban. Mindez azt is jelzi, hogy a pályázók eligazodásának érdekében világos kommunikációra van szükség azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire lehet fordítani a forrásokat.

A Budapest Bank mit tehet annak érdekében, hogy a vállalkozások sikerrel induljanak a pályázatokon?

Bankunk az előző pályázati ciklushoz hasonlóan most is aktívan részt vesz majd a pályázatokhoz szükséges önerő és előfinanszírozás biztosításában. Ezen kívül a Budapest Bank EUBázis2020 néven létrehozott tanácsadói szolgáltatása kézzelfogható segítséget nyújt a pályázatok iránt érdeklődő vállalkozások számára. A bank EU irodája a megpályázható források felkutatásában, új, értéket teremtő projektötletek generálásában, valamint professzionális pályázatíró partnerein keresztül a sikeres pályázatok összeállításában, sőt, igény esetén akár a megvalósításban is támogatja majd a kkv-kat. A bank tapasztalatai alapján azonban a megfelelő pályázati források megtalálásán túl legalább olyan fontos azt is időben felismerni, ha egy-egy projektcélt EU-támogatás nélkül kell megvalósítani. A banki szakértők ebben az esetben is rendkívül kedvező feltételekkel bíró hiteltermékekkel állnak a vállalkozások rendelkezésére.

(x)

Hirdetés

Címlapon

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Salvini ma diadalittasan térhet vissza az olasz nagypolitika színpadára. Ha az EU egységének megbontásáról van szó, akkor a magyar miniszterelnök sem lehet messze – ő jövő vasárnap lép fel Rómában. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Utánajártunk

Hirdetés

  • BUX44515.97-0.69%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét: