Hirdetés

Durva büntetést kapott a BMW - megint csaltak a szoftverekkel?

2018. szeptember 03., 10:44

Már fél éve nyomoztak az autógyár ellen, milliós büntetést kell fizetniük.

Tízmillió eurós büntetést kell fizetnie a BMW autógyárnak, egyes dízelautó modelljeinél a motorvezérlő szoftver károsanyag-kibocsátás szabályozási moduljának kikapcsolása miatt. A müncheni ügyészség tájékoztatása szerint mintegy fél éve folytattak nyomozást az autógyártó ellen.

A BMW februárban maga jelentette a szövetségi gépjármű felügyeletnél a 750xd és M550xd modelljeit érintő szabálytalanságot, akkori jelzésük szerint a szoftver hibája nem szándékosságon, hanem figyelmetlenségen alapult. Az érintett 7600 autót a BMW visszahívta javításra.

Hirdetés

A müncheni vállalatra rájár a rúd mostanában, ahogy arról korábban már írtunk, a társaság 223 700 darab Európában forgalomba helyezett autó visszahívására készül. A gond a kipufogógáz-visszavezető rendszer (exhaust gas recirculation, EGR) hűtőegységénél lehet, szivárgás léphet fel, ami akár a motor kigyulladásához is vezethet. A meghibásodás először Dél-Koreában értékesített kocsiknál lépett fel, a távol-keleti országban már több mint 30 BMW gyulladt ki. Ezért a gyártó helyi érdekeltsége visszahív 106 ezer autót, a kormány pedig további 20 ezer BMW autót kitiltott az utakról a meghibásodás kockázata miatt.

Dél-Koreában már csoportos per indult

A BMW hétfőn közölte, hogy a problémát már 2016-ban észlelték, de csak az idén júniusban sikerült azonosítani a pontos okot. Becslések szerint a művelet nagyjából 160 millió euróba (50 milliárd forint) kerülhet a cégnek. A BMW Group minőségbiztosítási alelnöke elmondta: a kiváltó ok kizárólag hardver természetű, semmi köze nincsen a motorvezérlő szoftverhez. Nem Korea-specifikus problémáról van szó, hasonló incidensek máshol is előfordultak már – tette hozzá Johann Ebenbichler.

Augusztus végén rendőrök lepték el a BMW dél-koreai székházát, a nyomozók azt próbálták kideríteni, hogy az autógyártó tudott-e a felrobbanó motorokról és megpróbálták-e eltussolni az ügyet. A 42 érintett modell között olyan népszerűek is vannak, mint a 2011 és 2016 között gyártott 520d és a 320d.

A szöuli központi kerületi bíróságon eddig több mint 1200 alperes nyújtott be keresetet. Az alperesek egyenként 11,5 ezer eurónak megfelelő kártérítést igényelnek a visszahívási akció miatt elszenvedett anyagi veszteségek és „lelki megterhelés” kompenzálására.

Felvirágzik a debreceni ingatlanpiac - mennyit hozhat a BMW?
Az új BMW gyár rendesen megmozgatja a piacot, a korábbi példák alapján jelentős áremelkedés várható a lakáspiacon. A multik már tanultak korábbi hibáikból, így az ipari ingatlanoknál kevésbé várható változás, az albérletet kínáló tulajdonosok azonban most jól járhatnak. A korábbi várakozásokkal szemben hosszabb folyamat lesz az árak felfutása, az utolsó három hónap viszont még tartogathat meglepetéseket. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX44422.81+0.16%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?