4p
Egy jól megtervezett és működtetett energiairányítási rendszer komoly energia- és költséghatékonysági javulást hozhat a vállalatoknál, különösen a magas energiaigényű cégek esetében. Emellett biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá válik az energiaellátás, elégedettebbek lesznek a vevők és még a törvényi kötelezettségeknek is könnyebb megfelelni: egy ISO 50001-es tanúsítvánnyal rendelkező rendszerrel kiváltható ugyanis a nagyvállalatok számára négyévente kötelező energetikai auditálás is.

A 21. században egy nagyvállalattól már minden érintett elvárja, hogy környezettudatosan és energia-hatékonyan működjön: az ügyfelek, a szabályozók, a hatóságok és a tulajdonosok is azt szeretnék, ha minél kevesebb energia felhasználásával, minél költséghatékonyabban, minél kevesebb káros anyag kibocsátása mellett állítanák elő termékeiket, nyújtanák szolgáltatásaikat.

Az energiahatékonyságot nem lehet kampányszerűen, időszakos intézkedésekkel érdemben növelni: sokkal inkább a vállalat energiahatékonyságának és energiatudatosságának folyamatos és számszerűsíthető mérése, az adatok értelmezése alapján megtervezett intézkedések hatásainak folyamatos vizsgálata szükséges. Ennek biztosítására leginkább egy olyan energiagazdálkodási rendszer alkalmas, amely az MSZ EN ISO 50001 szabványnak megfelel.

Mit nyerünk egy ISO 50001-es energiagazdálkodási rendszerrel?

Egy ilyen rendszer bevezetésének eredményeképp csökken a fajlagos energiafogyasztás és –költség, ráadásul biztonságosabb és kiszámíthatóbb lesz az energiafelhasználás is, ami az esetleges termeléskiesés valószínűségét csökkentve további megtakarítással jár, javul az üzleti teljesítmény.

Az ISO 50001 szabványnak megfelelő rendszer bevezetése és működtetése a költségmegtakarítás mellett elősegíti a vállalaton belül az energiahatékony gondolkodásmódot, a munkatársak elkötelezettségét és az innovációt is. A partnerek és az ügyfelek felé kommunikálva pedig növekvő vevői elégedettséggel, vállalati presztízzsel járhat.

Kiváltható a kötelező energetikai audit is!

Az ISO 50001 bevezetése minden szervezet számára ajánlott - mérettől, iparágtól és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. Kiemelten ajánlott azonban a magas energiaigényű ipar (autóipar, vegyipar) területén működő vállalatok esetében.

A Magyarországon működő nagyvállalatoknak emellett egy másik nagyon fontos szempontot is érdemes szem előtt tartaniuk: számukra négyévente kötelező áttekinteni az energetikai folyamatokat, és az auditálás eredményét meg kell küldeni az illetékes hivatalnak. Az a cég, amelyik ezt elmulasztja 2016.december 31-ig, akár 10 millió forintos bírságot is kaphat.

A kötelező energetikai auditálás alól azonban mentesül az a nagyvállalat, amely az ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtet; ebben az esetben a nagyvállalatnak elég négyévente megküldeni a Hivatal részére az érvényes tanúsítványt.

Kell egy jó tanácsadó

A rendszer bevezetését minden esetben előzetes helyzetfelmérés, feladatterv-készítés és felkészülés előzi meg.  Felmérik a kiindulási helyzetet, az energiaszükségletet, meghatározzák a célokat és az ehhez szükséges erőforrásokat. A vállalatok így maguk határozhatják meg, milyen energetikai beruházásokba vágnak bele, milyen költségeket vállalnak, milyen elvárt eredmény elérése érdekében.

Ehhez mindenképp érdemes megbízható tanácsadó partnert választani: az MVM Partner komplex és szakértő segítséget tud nyújtani a tervezésben, a megvalósításban és a tanúsítási folyamat során. Az ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszer kiépítése után az MVM Partner további szaktanácsadással is segíti a vállalatokat.

Tegyen egy próbát, kérjen ajánlatot az MVM Partnertől!

A 2002-ben alakult MVM Partner Zrt. Magyarország egyik legnagyobb energiakereskedője, a hazai energiapiac meghatározó szereplője. A nemzeti tulajdonú MVM Csoport tagjaként a legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb energiakereskedő ellátásbiztonság szempontjából. Kedvező árú szolgáltatásaival hozzásegíti a vállalkozásokat versenyképességük növeléséhez, költségeik csökkentéséhez, mindemellett pedig valamennyi ügyfelének segítőkész, szakértő munkatársakból álló személyes kapcsolattartó áll a rendelkezésére.

Az energiakereskedelmen és -értékesítésen túl energetikai szolgáltatásaival régóta segítséget nyújt a villamosenergia-felhasználás optimalizálásában is.

online: energiaportal.mvmp.hu

telefonon: +36 40 300 200

e-mailen: ertekesites@mvmp.hu

(x)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG