Hirdetés

Faképnél hagyja a német óriásbankot a legnagyobb részvényese

2018. szeptember 09., 10:30

Kiszáll a Deutsche Bankból a kínai HNA Group. A német pénzintézet már harmadik éve veszteséges, és kikerülhet az EuroStoxx50-ből.

A Deutsche Bank épülete Frankfurtban. Kép forrása: EPA
A Deutsche Bank épülete Frankfurtban. Kép forrása: EPA

Meg nem erősített értesülések szerint eladja részesedését a Deutsche Bank (DB) legnagyobb részvényese, a kínai HNA Group diverzifikált ipari holding.

Tíz százalékuk is volt

A HNA 2017 elején vásárolt részesedést a Deutsche Bankban. Jelenleg 7,64 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az osztrák C-Quadrat vagyonkezelő társaság közvetítésével, de a pakett nagysága korábban 9,9 százaléknál is járt.

Hirdetés

A HNA a Deutsche Bank legnagyobb részvényese a katari állami befektetési alap és az amerikai BlackRock befektetési társaság előtt. A C-Quadrat alapítója, Alexander Schütz személyében a kínai befektető a DB felügyelőbizottságában is képviselteti magát.

Kiesnek az EuroStoxx50-ből

A Handelsblatt hét eleji beszámolója szerint a Deutsche Bank részvénye szeptember végén ki fog kerülni az euróövezeti blue-chip részvényeket magában foglaló EuroStoxx50 indexből, ugyanis túl sokat veszített az árfolyamából.

Az indexből való kikerülés nem csak presztízsveszteséget jelent a DB számára, de a részvény iránti intézményes befektetői keresletet is csökkenti, mivel számos befektetési alap indexhez kötött módon építi fel portfólióját.

Az EuroStoxx50 indexet 33 befektetési alap tekinti irányadónak, amelyek összesen 35 milliárd euró vagyont kezelnek. Ezeknek az alapoknak összesen 24 millió Deutsche Bank részvénytől kell majd megválniuk.

Folyamatos veszteségek

A Deutsche Bank a harmadik egymást követő pénzügyi évét zárta veszteséggel, vezetőváltáson esett át, valamint rontotta befektetői besorolását a Standard & Poor's hitelminősítő intézet, az idén júniusban pedig megbukott az amerikai pénzügyi felügyelet stressz-tesztjén. Részvénye emiatt az idén már 40 százalékot veszített árfolyamából. A pénzügyi válság előtt 2007-ben elért legmagasabb árfolyamához képest pedig már kilencven százalékot esett.

A légiforgalmi, turisztikai, logisztikai és pénzügyi szolgáltató üzletágakban érdekelt kínai HNA Group 2017-ben 100 milliárd dollár forgalmat bonyolított és 230 milliárd dollár eszközérték felett rendelkezett Amerikában, Európában és Ázsiában.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43929.17-1.32%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?