Hirdetés
Hirdetés

Hétezerszeres bérkülönbség: emiatt pöccentek be Ronaldóra

Wéber Balázs, 2018. július 12., 20:20
Cimkék
Fiat
, Juventus
, Agnelli

Szabad-e egyetlen focistának annyit fizetni, amennyi több ezer munkás bére? Bár a Fiat-dolgozók szerint a Juventus-Ronaldo üzlet luxus, tulajdonosaik még ezt is könnyen megengedhetik maguknak. És még az is lehet, hogy a portugál szupersztár behozza majd az árát.

EPA/ANDY RAIN
Cristiano Ronaldo EPA/ANDY RAIN


Sztrájkba lépnek egy Fiat-gyár dolgozói amiatt, hogy a Juventus olasz fociklub megvásárolja a Real Madrid sztárját, Cristiano Ronaldót. A dél-olaszországi Melfiben lévő üzem munkásai vasárnap este 10-től kedd este hat óráig szüntetik majd be a munkát.

A USB szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a dolgozók „hatalmas gazdasági áldozatokat” hoznak, addig a klub tulajdonosai százmillió eurót költenek egyetlen játékosra. Szerintük több ezer dolgozó jövőjét kellene biztosítaniuk ahelyett, hogy egyetlen embert tesznek még gazdagabbá. A szakszervezet attól is tart, hogy a portugál csatár megvásárlása miatt kevesebb jut majd befektetésekre.

Ugyanaz a tulaj

Habár a Juventus és a FiatChrysler két külön cég, tulajdonosi szinten összefonódnak: mindegyiküket részben az Agnelli-család birtokolja az Exor befektetési holdingon keresztül. Az Exornak az autógyártóban 30, a fociklubban 64 százalékos részesedése van. Andrea Agnelli, a Juventus elnöke a FiatChrysler és az Exor igazgatóságának is tagja. A Melfiben lévő gyár a hét olaszországi üzem egyike, itt gyártják például a Fiat Puntót és a Fiat 500 X-t.

Hirdetés

Ami az évszázad üzletét illeti – az egyik olasz lap nevezte így a dealt –, a Juventusnak összesen 340 millió euróba (110 milliárd forintba) kerül majd a csatár: 100 millió euró az átigazolási díj, 30 millió euró Ronaldo éves fizetése, és ugyanennyi az adó. Ez azt jelenti, hogy a portugál spíler átszámítva 27 millió forintot keres majd naponta.

Ötmilliárdos profit

Az viszonyítás kérdése, hogy ez sok vagy kevés. A FiatChrysler felszálló ágban van: nettó profitja több mint egymilliárd euróra nőtt az idei első negyedévben. Ez mintegy 360 millió euróval több az egy évvel korábbi értéknél. A várakozások szerint az idei nettó nyereség elérheti az ötmilliárd eurót, azaz lesz mit visszaosztani a tulajdonosoknak, akik továbbra is tudnak majd áldozni a klubra. A Financial Times szerint egyébként az Exor mintegy 12 milliárd eurót ér.

A Ronaldo-üzlet önmagában is behozhatja az árát: a klub részvényei már a sztár érkezéséről szóló híresztelésekre kilőttek. A portugál spíler „topmárka”, azaz nem csak a pályán hajthat hasznot, hanem azon kívül is – gondoljunk csak az állandó médiajelenlét reklámértékére vagy éppen a merchandise bevételekre.

Hétezerszeres különbség

Egy gyári munkás átlagbéréhez képest persze csillagászati összeget költ a Juventus Ronaldóra. Míg például a Fiat szerbiai üzemében 350 euró a havi kezdőfizetés, addig a portugál sztár 2,5 millió eurót, azaz több mint hétezerszer többet vihet haza havonta. Bár az olasz gyárak dolgozói ennél nyilván jobban keresnek, Ronaldo béréből átlagban még így is több ezer munkást lehetne eltartani.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó előbb lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40525.04+0.86%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?