Hirdetés
Hirdetés

Ilyen is ritkán van, veszteséges lett Mészáros Lőrinc egyik cége

Székely Sarolta, 2019. május 28., 18:02

Az ország egyik leggazdagabb embere kapcsán inkább a rekord mértékű eredményekről hallani, nem pedig veszteséges vállalkozásokról. Úgy látszik azonban, Mészáros Lőrinc és családja is képes botlani. Miközben más érdekeltségek sorra szárnyalják túl korábbi eredményeiket, a családi tulajdonban lévő vendéglátós vállalkozás nem kis meglepetésre veszteséget termelt 2018-ban.

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Váratlanul idő előtt tette közzé 2018-as beszámolóját a Mészáros Gasztro Kft., mely közvetlenül a Mészáros-család tulajdonában álló, vendéglátással és szállodai szolgáltatással foglalkozó cég. A cég üzemelteti a pizzázót, az óbaroki kamionparkoló melletti éttermet, a herceghalmi irodaház menzáját és a felcsúti stadion büféjét is - legalábbis erre utalnak a bejegyzett telephelyek és fióktelepek. Ugyan tavaly a bevételek szépen gyarapodtak, a költségek növekedését ez nem bírta el, ennek köszönhető a veszteség.

A beszámoló szerint a korábbi 412 millió forintos árbevétel után 502 milliót könyvelhettek el, amivel kapcsolatban a kiegészítő mellékletből csak annyi derül ki, hogy "elsősorban szállodai szolgáltatásból és vendéglátóipari tevékenységből származik". Szembeötlő, hogy megcsappantak az egyéb bevételek: 203 millió forint után csupán 7,2 milliót számolhattak el.

Ezzel szemben anyagjellegű ráfordításként 302 milliót számoltak el a korábbi 264 millió után, aminek hátterében az anyagköltségek megugrása áll. Hasonló változás figyelhető meg a személyi jellegű ráfordításoknál is: 180 milliót költöttek el ilyen célra a korábbi 129 millió után. A növekedés hátterében minden bizonnyal az átlagos dolgozói létszám emelkedése áll, mely 33 főről 48-ra emelkedett a beszámoló szerint. A bérköltségből levezetve úgy tűnik, a gasztrocégnél tavaly az országos folyamatokkal ellentétben csökkenhetett az átlagos bér.

A dolgozók a 2017-es 260 977 forint után átlagosan 255 991 forintért álltak a Mészáros-család alkalmazásában.

Hirdetés

Üzemi szinten még nyereséges volt a cég

Mindezek nyomán üzemi szinten még sikerült 11,8 millió forint nyereséget kimutatni, ezt azonban a pénzügyi műveleteken elért 30 millió forintos veszteség mínuszba húzta. 983 ezer forint adó megfizetése után végül 19,3 milliós veszteséget kellett elkönyvelni a cégnél a 2017-es 195,6 millió forint nyereség után.

A társaságnak egyébként tovább hízik a tartozásállománya: 995 millió után 1,082 milliárd forintnyi kötelezettséget mutattak ki. Ennek zöme, 846,8 millió forint hosszú lejáratú kötelezettség, amiből

 • 67 millió forint alapítói kölcsön, vagyis Mészáros egyik zsebéből a másikba tenné törlesztéskor az összeget,
 • 385 millió forint egyéb hosszú lejáratú kötelezettség,
 • és 394,8 millió forint beruházási hitel.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a Mészáros Gasztro befektetett eszközeire, a készletekre és a vevői követelésekre még 2016 év végén 550 millió forint értékű zálogjogot jegyzett be a Gránit Bank.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

A hét egyik legizgalmasabb gazdasági eseménye az olajárfolyam elképesztő ugrálása volt, amelyhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa. Mi történt az olajjal, milyen következményei lehetnek a hét elején bekövetkezett eseményeknek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós elemzésünkben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX41116.92+0.48%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?