Hirdetés
Hirdetés

Kiskaput találtak Trump adórendszerében – milliárdokat spórolhatnak a cégek

2018. január 13., 14:12

Egy elhamarkodott döntés miatt lényegesen kevesebb adót kell fizetniük mostantól a legnagyobbaknak Amerikában.

Az Egyesült Államokban életbe léptetett adóreform olyan kiskaput tartalmaz, amellyel a nemzetközileg működő vállalatok több milliárd dollárt spórolhatnak a külföldön létrejött bevételeikből – írja a Reuters. A nemzetközi üzleti adókra vonatkozó módosítás 15,5, illetve 8 százalékos adókulcsot foglal magában a vállalatok külföldön felhalmozott bevételeire. A külföldi profitállomány manipulálásával az amerikai székhelyű nagyvállalatok is jelentős költségeket takaríthatnak meg attól függően, hol számolják el bevételüket.

Szakértők szerint a reform miatt az Apple-nek akár 4 milliárd dollárral kevesebb adókötelezettsége lehet az állam felé – ez pedig kétségtelenül egy elhamarkodott törvénymódosítás eredménye – mondta a Harvard egyik professzora.

Hirdetés

Trump újabb mélypontja: miért a szarfészkekből jönnek a menekültek, és nem Norvégiából?

További részletek >>>

Az adótörvény új kereteinek megalkotása volt Donald Trump első komoly győzelme hivatalba kerülése óta. A kongresszus által elfogadott változtatások ebben a hónapban léptek hatályba – ezzel pedig olyan adókedvezmények váltak elérhetővé, amelyet már jó ideje várnak a USA-beli multik. Az egyik ilyen változtatás egyszeri adókedvezményt biztosít arra a 2,6 trillió dolláros profitra, amelyet a cégek az elmúlt években offshore számlákon halmoztak fel. Ezek a felhalmozott bevételek mindaddig adómentesek voltak, amíg nem kerültek vissza az Egyesült Államokba.

Osztalékfizetéssel is spórolhatnak

Az új törvény értelmében a készpénzállományokra 15,5 százalékos, a illikvid eszközöre 8 százalékos adókulcs érvényes – ez jelentős csökkenés az eddig egységesen megszabott 35 százalékos rátához képest, amit a cégeknek fizetniük kellett volna. A módosítás ráadásul az újonnan bevezetett 21 százalékos társasági adókulcsnál is kedvezőbb feltételeket hoz létre a vállalatok számára.

A szakértők szerint a vállalatoknak ráadásul kellő mozgástere lehet ahhoz, hogy külföldi bevételeiket az alacsonyabb, 8 százalékos adókulcs alapján számolják el. A vállalatok a magasabb adózás alá tartozó bevételeiket legálisan csökkenthetik, akár osztalékfizetésessel is. Számítások szerint az Apple-nek csaknem 290 milliárd dollárnyi külföldi bevételre tehet szert az idei pénzügyi év végéig, ami kétéves átlagban nagyjából 234 milliárd dollárt jelentene.

Az új törvény szerint az amerikai adóhatóságok így figyelmen kívül hagyhatják azokat a tranzakciókat, amelyek elsősorban a külföldi nyereségből származó adók csökkentését célozzák meg. Adószakértők szerint viszont ilyen visszaélés-ellenes intézkedés nem alkalmazható minden esetben, a társasági adóügyvédek pedig megkérdőjelezhetik, mennyire törvényes mindez a vállalati tevékenység szempontjából.

Az elnök csak dísznek van? Megint elmeszelték Trump rendeletét

Végül csak lett megmentője a bevándorlók gyerekeinek, az amerikai főügyészség ugyanis megvétózta Trump azon rendeletét, amely eltörölné a DACA-programot. Ezzel mintegy 800 ezer fiatal sorsa stabilizálódott ideig-óráig, az elnök azonban tombol haragjában, „igazságtalannak és töröttnek” nevezte a szövetségi bíróság működését. Korábban több rendeletét is elgáncsolták, kérdés, hogy jöhetnek-e szankciók – és hogy mennyi időt nyerhetnek ezzel a gáncsoskodással.
További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Újabb adok-kapokra került sor az Egyesült Államok és Kína között a rétestésztaszerűen nyúló kereskedelmi háború ügyében, ami jócskán lehúzta a főbb tőzsdeindexeket. Ezek utóhatása mellett augusztus utolsó hetében még két téma határozhatja meg a befektetői hangulatot. Globális szinten az, merre mozdul tovább az olasz kormányválság. Idehaza pedig a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülése tűnik a legérdekesebbnek, amelyen ugyan nem várható az irányadó ráta megváltoztatása, de fontos, lesz-e az euróval szemben immár a 330-as szintnél toporgó forintot is érintő üzenet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39480.85-0.1%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?