Hirdetés
Hirdetés

Simicska, fénykard, térugrás: Puzsér elmondja, marad-e a Hír TV-nél

Wéber Balázs, 2018. augusztus 08., 14:51

Csekély esélyt látok arra, hogy a Hír TV-nél maradjak – jelentette ki a Privátbankár.hu-nak Puzsér Róbert. Ennek ugyanis az lenne a feltétele, hogy hagyják cenzúramentesen dolgozni. Az újságíró-kritikus a G-nap utáni Hír TV egyik emblematikus arca volt, az pedig alighanem sajtótörténeti pillanatként értékelhető, hogy anno Simicska-tévéjében simicskázott.

A hatalom szintjei: a Hír TV székháza belülről
A hatalom szintjei: a Hír TV székháza belülről (A szerző felvétele) 

„Abban az esetben maradok a Hír TV-nél, ha a jövőben is hagynak a saját szempontjaim mentén, cenzúramentesen dolgozni” – mondta el a Privátbankár.hu-nak Puzsér Róbert, a televízió Sznobjektív című műsorának vezetője.

Csekély esély  

Kérdésünkre, hogy lát-e reális esélyt ezen feltételek teljesülésére, azt válaszolta:

Hirdetés

Őszintén szólva csekély esélyt látok rá – miközben azt kívánom, hogy ne legyen igazam."

Hozzátette: tudomása szerint a televíziónál még nem határoztak a műsor jövőjéről, ezért kivárja a döntésüket.

„Ha a Hír TV egy propagandacsatorna lesz, nehezen tudok elképzelni rajta kormánykritikát – bár korábban a fénykardot és a hipertérugrást sem tudtam elképzelni, aztán jött a Star Wars” – jelentette ki a televíziós műsorvezető és publicista.

Szikszai Péter, a televízió régi-új vezérigazgató-helyettese a napokban a Magyar Időknek szintén azt mondta, hogy még nincs döntés a Sznobjektívről, Puzsér Róbert pedig nem adta be felmondását, és nem is bocsátották el. A televízió vezetése az adás ismétlését felfüggesztette, a műsor archívuma azonban továbbra is elérhető a csatorna honlapján.

Mint arról beszámoltunk, Simicska Lajos, Orbán Viktor kormányfő egykori szövetségese júliusban a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Nyerges Zsoltnak adta el szinte egész cégbirodalmát, így a Hír Tv-t is. Az új tulajdonos augusztus elején új szakmai vezetést nevezett ki az adó élére, amely így kormánykritikusból gyakorlatilag ismét kormánybarát médium lett. Az új vezetés szerint visszatértek a 2015 előtti állapothoz, a konzervatív értékekhez.

A Hír TV húzóarca

Ami Puzsér Róbertet illeti, az újságíró-szerkesztő-kritikust a Simicska-Orbán szembefordulásként aposztrofált G-nap után másfél évvel, 2016 őszén szerződtette a Hír TV akkori vezetése. Az elmúlt másfél évben a csatorna egyik meghatározó arcává nőtte ki magát: alapember volt a most megszüntetett Szabadfogás című vitaműsorban, Sznobjektív című produkciója pedig vasárnap este futott főműsoridőben.  

A Sznobjektívben Puzsér nem csak a politikai elitet osztotta ki pártállástól függetlenül, hanem társadalmi-kulturális kérdésekben is markáns véleményt fogalmazott meg. A műsor kvázi össznépi pszichoterápiaként szolgált abban a tekintetben, hogy kísérletet tett a szőnyeg alá söpört társadalmi-politikai problémák, tabutémák kibeszélésére.

Sajtótörténeti pillanatok

Az pedig alighanem sajtótörténeti pillanat volt, amikor Puzsér saját tévéjében oligarcházta le Simicska Lajost, a televízió akkori tulajdonosát.

„Ezen a csatornán két évvel ezelőtt még a Nemzeti Együttműködés rendszerének propagandája hömpölygött. Orbán és Simicska együttműködésének pedig nem elvi, hanem szigorúan érdekalapú konfliktus vetett véget. Ahogy a Keresztapában is elhangzik: ez nem személyes, hanem üzleti ügy. Mi tehát a garancia arra, hogy ha újra fordulnak az érdekek, továbbra is kitart majd a vélemény szabadságának áldott állapota a Simicska-médiumoknál? Nos, erre semmi garancia nincs” – jelentette ki a kritikus a Sznobjektív 2017. január 14-i adásában.

Jobboldali oligarcha

A műsorban Puzsér Simicskát „az első igazi vérbeli jobboldali oligarchának”, „Mészáros 1.0-nak” nevezte, aki – mint fogalmazott – most már más szerepet játszik, nevezetesen a szabad sajtó szerepét.

„Miért gondoljuk azt, hogy ez a szerep majd örökkévaló lesz?” – tette fel a kérdést.

Mint mondta:

"Most lubickolunk a sajtószabadságban éppen, de meddig fog ezt tartani? (...) Mert nem ez a magyar sajtó rendes működése, ami itt most éppen zajlik, hogy mi itt most egy Simicska-médiumban simicskázunk. Tehát erre kár is lenne túlságosan sokáig berendezkedni. Mert látjuk, hogy a politikai klíma, látjuk, hogy a társadalmi közgondolkodás mind-mind-mind nem kedvez ennek.”

Ezután feltette a kérdést:

„Elképzelhetőnek tartjuk, hogy Simicska és Orbán újra szövetségre lépnek, és újraalkotják az együttműködésüket? És akkor befoghatjuk a pofánkat, és takarodhatunk innen?”

Simicska és Dosztojevszkij

A műsor vendége, Gulyás Márton erre az válaszolta: „Persze, nem kérdés.” Az aktivista hozzátette: Simicska Lajossal ugyanaz történt, mint bármelyik Dosztojevszkij-hőssel, azaz a múltban elkövetett kis bűnök felzabálták a lelkiismeretét.

De akkor hogyan lehetséges, hogy ez az ember visszatalál a régi erkölcseihez, tette fel a kérdést Puzsér. „Nem, az érdekeihez talált vissza” – válaszolta Gulyás –. „Ez az ember nyilvánvalóan nem fog eltűnni a politikai porondról (...) Pláne úgy, hogy eszközei vannak arra, hogy revansot vegyen” – fűzte hozzá.

„Akkor ez azt jelenti, hogy előbb-utóbb fogunk kapni egy pártot a nyakunkba” – mondta Puzsér. „Hogy valamilyen politikai projektet fogunk kapni a nyakunkba, amelyben Simicska Lajosnak érdekeltsége lesz, vagy már van olyan politikai projekt, amelyben érdekeltsége van, hát ezt azért nehéz lenne tagadni” – válaszolta Gulyás Márton a Sznobjektív 2017. január 14-i műsorában.

Annak eldöntését, hogy mennyiben igazolódtak be Puzsér Róbert és Gulyás Márton aggodalmai az azóta eltelt bő másfél évben, valamint sor kerülhetne-e egy hasonló párbeszédre a mostani, régi-új Hír TV-ben a televízió jelenlegi tulajdonosával kapcsolatban, az olvasó fantáziájára bízzuk. 

(A cikk szerzője 2013. június és 2018. április között a Hír TV külpolitikai szerkesztője volt.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40005.90-0.03%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?