5p

Közzétette a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is a 2018-as beszámolóját. Áder János köztársasági elnök alapítványa még a Mol-tól is kapott támogatást, ennek ellenére 2017-hez képest 10 millió forint veszteséget hoztak össze. Közép-Kelet-Európa meghatározó klímavédelmi szervezetévé válnának.

Áder János köztársasági elnök a Magyar Országos Horgász Szövetség horgásznagyköveteinek VI. találkozóján 2018-ban. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Áder János 2017 végén jelentette be, hogy 2016-ban egy klímavédelmi alapítványt hozott létre 85 millió forintból. A pénzt egy korábban elhunyt, külföldön élő magyar hagyta a mindenkori köztársasági elnökre azzal, hogy az összeget fordítsa a magyarok javára. A köztársasági elnök alapítványáról nemrég írtunk annak kapcsán, hogy 300 millió forinttal kevesebbet, 1200 millió forintot irányoztak elő a 2020-as központi költségvetésről szóló javaslatban a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak.

Miért küzd a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány?

Ahogy magukról a mostani beszámolóban is írják, céljuk „a magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységének növelése, a helyi közösségek bevonása ezek megoldására. A személyes környezeti felelősségérzet és a klímaváltozással szembeni fellépéssel kapcsolatos elkötelezettség kialakítása”.

A 2018-as beszámolóban részletesen felsorolják az alapítvány tavaly végzett közhasznú tevékenységét. Eszerint folytatták a környezetvédelemmel, klímaváltozással kapcsolatos ismeretek többszintű oktatásának kialakítását és további fejlesztésekbe is kezdtek.

Továbbfejlesztették a korábbi években létrehozott portáljukat, „amely a társadalom környezettudatosságának fejlesztését, a környezetvédelem és a klímaváltozás kapcsán az egyének és a társadalom értékszemléletének, viselkedésének, termelői és fogyasztói szokásainak, törekvéseinek megváltoztatását, a társadalom és a környezet közötti új viszonyrendszer kialakítását, a klímaváltozás hatásaival szemben való hatékony fellépést, valamint az alkalmazkodás helyi és országos közösségi programjait segíti.”

Kitérnek továbbá az alapítvány közhasznú tevékenységének eredményeire:

  • az állampolgárok jobban ismerjék meg az alapítvány céljait és munkáját.
  • Évről-évre jobban magukénak érzik a klíma- és környezetvédelem fontosságát és tevékenységeik, szokásaik változásával tesznek is érte.

Meghatározó szereplővé válnának a régióban

A 2018-as beszámoló szerint a központi költségvetésből 234 millió forint támogatás érkezett az alapítványhoz: 2018. október 15-e és 2019. június 30-a közötti időszakra 499 millió forint támogatást kaptak a Miniszterelnökségtől, amelyből a tárgyévben 234 millió költöttek el.  Ebből 4,5 millió forint ment személyi, 230 millió pedig dologi kiadásra.

Hogy pontosan mire? Az alapítvány új székhelyének bérlésére, üzemeltetési díjak rendezésére, hogy az alapítvány „a közép-kelet európai régió meghatározó klímavédelmi szervezetévé válhasson”, továbbá a felmerülő egyéb működési költségek térítésére fordították a támogatást. (Áderék egyébként havi 2 millió 700 ezer forintért bérelnek egy irodát az I. kerületi Döbrentei utcában. Erről az RTL Klub Híradója számolt be még néhány hónappal ezelőtt.)

Az alapítványnak egy főállású alkalmazottja volt 2018-ban, de munkatársuk még a köztársasági elnök mellett – a holnapjuk szerint – az alapítvány kuratóriumi elnöke Martonyi János volt külügyminiszter, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő. A Kék Bolygó Alapítvány képviselőjének a beszámolóban egyébként Csepreghy Nándor, volt parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes van feltüntetve.

Feltűnő, hogy vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatásként 2017-ben egy fillért sem fizettek ki, 2018-ban már 1,2 millió forintot.

A Kék Bolygó Alapítvány összes éves bevétele a 2017-es 10,7 millió forint után tavaly már 285,94 millió forintot tett ki. (Ebből a vállalkozási tevékenység 32 milliót, a közhasznú tevékenység 253 millió forintot jelentett.)

Kiadásuk már 295,68 millióra rúgott. (A személyi jellegű ráfordítás 7 millió forintot, az anyag jellegű ráfordítások 32 milliót, az alaptevékenység pedig 233 millió forintot jelentett.) Azaz Áderék alapítványa 10,2 millió forint veszteséget hozott össze tavaly az azelőtti -134 ezer forint után.

A befektetett eszközök értéke 0 forintot tett ki. A forgóeszközök értéke 347 millió forint, amely 7 millió forint adókövetelésből, 58 ezer forint kaucióból és 340 millió forint pénzeszközből áll.

A mérleg főösszege 117 millió forintról 581 millióra nőtt. A saját tőke értéke 73,4 millió forint, ami 83,8 millió forint alapítói vagyonból, 9,7 millió forint tárgyévi alaptevékenységből eredő veszteségből, 515 ezer forint tárgyévi vállalkozási tevékenység veszteségéből és -134 ezer forint tőkeváltozásból áll.

Az alapítvány kötelezettségei 502 millió forintra rúgtak, amely szállítói kötelezettségből, 1,5 millió forint adókötelezettségből, 1,5 millió forint még ki nem fizetett bérköltségből és a 499 millió forint Miniszterelnökségtől kapott előlegből tevődött össze.

Hirdetési tevékenységből 32 millió forint árbevételük lett. 2017-ben 25 millió forint támogatáshoz jutottak a Mol-tól, amelyet az alapítvány portáljának informatikai kialakítására, üzemeltetésére fordítottak. Ezen kívül az információ-technológiai szaktanácsadással foglalkozó Answare Kft-től. is kaptak még 5 millió forint dotációt Áderék. Adomány címén a tavaly előtti 10 millió forint után tavaly már 19 millió forintot szereztek.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG