Hirdetés

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

2019. július 21., 17:30

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók. A vizsgált termékek ára 20 ezer forinttól több mint félmillióig terjed.

A teszt során sport babakocsikat és többfunkciós ún. Travel system módban is használható babakocsikat is vizsgált a TVE. A termékek között olyan ismert márkák is szerepelnek, mint Britax, Cosatto, Foppapedretti, Mamas&Papas, Recaro, Maclaren vagy Maxi-Cosi.

A bőség zavara könnyen plusz kiadásba dönti a szülőket

Hirdetés

A Travel system módban is működő, többfunkciós babakocsikhoz autós ülésként is használható hordozó vagy mózeskosár (esetleg mindkettő) csatlakoztatható. Ezért előnyük, hogy a gyerek születésétől kb. 3-4 éves koráig ugyanazt a babakocsit használhatjuk. Az áruk viszont nagyon széles skálán mozog, sokszor igen tetemes összeget kifizetünk értük, ahhoz képest, hogy az összes funkcióra legfeljebb csak pár hónapig lesz szükségünk, utána már csak az alap sport babakocsit használjuk.

Az első gyereknél könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy „a gyerek érdekében” jól a zsebünkbe nyúlunk, de ez a fogyasztóvédők tesztje szerint nem minden esetben indokolt. A többfunkciós babakocsikért 60 ezer forinttól akár félmillióig terjedő összeget is elkérnek, holott a teljesítményük nem feltétlenül tükrözi ezt a nagy árkülönbséget. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a webáruházak árfeltüntetése nehezen átlátható, így a vásárlónak nem mindig egyértelmű, hogy mit is kap a pénzéért, és milyen tartozékot kell még külön megvennie.

Jó hír azoknak, akik nem feltétlenül azért járnak játszótérre, hogy egy drága babakocsival villogjanak:  60-185 ezer forintért is kaphatunk olyan Travel systemként is használható babakocsit, amelyik 70% fölötti eredményt ért el a tesztben, vagyis jól irányítható, könnyen használható és biztonságos.

A sport babakocsiknál is hasonló a helyzet: itt sem érdemes a felső árkategóriát megcélozni, hacsak nem a brandet akarjuk megfizetni. A tesztben szereplő legjobb 5 termék ára 34 ezer és 74 ezer forint között mozog, de természetesen a határ itt is a csillagos ég. Mindkét típusra érvényes, hogy ha használt termékként vesszük meg, még ennél is kevesebből kijövünk, és a környezet is jól jár.

Mit vizsgáltak?

A teszt során laboratóriumi körülmények között szakemberek és hétköznapi felhasználók azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire könnyen irányíthatók különböző helyzetekben (pl. ha az utcán valamilyen tereptárgyakat kell kikerülnünk; egy szűk folyosón, liftben fordulunk; göröngyös terepen, lépcsőn fel-, le haladunk). Értékelték, hogy mennyire könnyű a hétköznapi használatuk (pl. egykezes összehajtás, ülés rögzítése); mennyire könnyű szállításuk tömegközlekedéssel, lépcsőn fel-, le, vagy autós csomagtartóba ki-be pakolva.

A szülők számára a legfontosabb a gyerekük biztonsága, ezért a fogyasztóvédők ezt a szempontot is tesztelték. Nézték a babakocsik stabilitását, hogy vannak-e rajtuk kiálló élek vagy könnyen leszakítható részek, amelyek sérülést, fulladást okozhatnak, illetve mennyire erős a biztonsági öv. Azt is pontozták, hogy mennyire könnyen tisztíthatók, ugyanis szülőként, akármennyire is elővigyázatosak vagyunk, sajnos gyakran szembesülünk azzal, hogy bizony sokat kell sikálni a babakocsi huzatát.

Biztonság szempontjából kiemelkedően jól szerepeltek a tesztelt babakocsik. A 115 termékből 113 termék legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán. A gyengébben szereplő termékek is csak kevés pontot veszítettek, leginkább azét, mert voltak olyan éles részei a babakocsinak, amelyek sérülést okozhatnak, vagy könnyebben leszakadhatnak.

Nehezen szállíthatóak

Fogyasztóvédők azt is vizsgálták, hogy mennyire könnyítik meg az életünket a gyártók, ha tömegközlekednünk kell. Azaz hamar össze tudjuk-e csukni, akár egy kézzel is, könnyen fel-, le vihető-e a lépcsőn? Az autós szülőknek is segít a teszt, ugyanis azt is megmutatja, hogy milyen könnyű összehajtani, és betenni az autó csomagtartójába.

Míg a biztonság és az irányíthatóság szempontjából nagy arányban jól szerepeltek a tesztelt termékek, az is bebizonyosodott, hogy szállítás szempontjából már nagyobb a különbség az egyes termékek között. Csak 42 babakocsi kapott legalább 4 pontot erre a szempontra.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?