5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az év végén sosem látott áremelkedést láttunk a tojásnál - de mi lett még sokkal drágább egy év alatt? És miért kell sokkal kevesebbet fizetnünk a havi nagybevásárlásnál, mint egy évvel ezelőtt? A tízéves Privátbankár Árkosár felmérés adatai alapján összegeztük a feltámadó infláció évét a havi családi élelmiszer-beszerzések tükrében.

Privátbankár Árkosár: túl a 10 éves jubileumon

2007 februárjában járták be először a Privátbankár.hu munkatársai három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgálják, hogyan alakult a 30 élelmiszerből álló mintakosár ára.

Az átlagos családi nagybevásárlást szimuláló felmérés eredményét minden hónapban a KSH hivatalos inflációs adatközlése előtt egy nappal tesszük közzé, és megvizsgáljuk, hogyan változtak az árak az előző hónaphoz és az egy évvel előző azonos hónaphoz képest.

Az elmúlt bő 10 évben egy szereplőt cseréltünk le: miután a Cora kivonult Magyarországról (áruházait az Auchan vásárolta meg és alakította át), 2012 szeptemberében az Interspar került be a felmérésbe a helyére. Ennek köszönhető, hogy hosszabb időtávra az Auchan és a Tesco árait szoktuk ábrázolni a grafikonokon, a három szereplő átlaga a 2012 óta eltelt időszak grafikonjain szerepel.

Visszatért az infláció

2017 azért érdekes év, mert idén tért vissza igazán az infláció a magyar üzletekbe: a KSH adatai szerint 2013-ban már csak 1,7 százalék volt a drágulás mértéke, a következő két évben valamelyest csökkentek az árak, míg 2016-ban is csak 0,4 százalékkal emelkedett az összesített árszínvonal. Ettől persze némileg eltérő módon alakult az élelmiszerek ára a KSH szerint is - az alábbi táblázatban az összesített fogyasztóiár-index mellett az élelmiszerek KSH által mért drágulását és a Privátbankár.hu decemberi felméréseinek értékét, azaz a Privátbankár.hu éves árindexét foglaltuk össze:


2013 2014 2015 2016 2017
Infláció (%, KSH) 1,7 -0,2 -0,1 0,4 na
Élelmiszerárak (%, KSH) 2,8 -0,4 0,9 0,7 na
Élelmiszerárak (%, Privátbankár Árkosár) 4,2 -3,8 7,2 0,3 3,0

2017 decemberében a három vizsgált áruház adatai alapján átlagosan 3 százalékos éves áremelkedést mértünk egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 18 893 forintba került élelmiszerkosarunk, míg egy évvel ezelőtt még 18 345 forintért is megtölthettük volna a bevásárlókocsit. A vizsgált három áruház közül egy év alatt az Intersparban nőttek leginkább az árak (átlagosan +4,8 százalék), az Auchan 2,9 százalékkal, a Tesco pedig 1,3 százalékkal volt drágább, mint tavaly decemberben. A legolcsóbb az Auchan volt, a legdrágább az Interspar, de a különbség nem éri el a 3 százalékot sem.

Mi lett drágább 2017-ben? És mi olcsóbb?

Essünk túl a rossz híreken: ahogy azt az elsők között jelentettük, a tojás ára az év utolsó hónapjaiban óriási tempóban ugrott meg. Míg szeptemberben-októberben még a legkisebb, S-es méretű tojásokból egy 10-es dobozt akár 250 forint körüli áron is megvehettünk a hipermarketekben, novemberre (egyik napról a másikra) 50 százalékkal ugrott az ár - az év végén 49 forintnál olcsóbban már sehol sem találtunk tojást, és ez ráadásul a legkisebb méretű, ketreces tartársból származó tojásra, nem pedig a nagyobb, mélyalmos vagy pláne bio-tojásra vonatkozik. Az áremelkedést az okozta, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

Listánk élére így a tojás került, 47,9 százalékos éves áremelkedéssel. A folyamat még durvább, ha hozzátesszük: január óta már csak 5 százalékos áfa terheli a tojást, így a közel 50 százalékos emelkedés az áfa 22 százalékpontos csökkenése mellett következett be.

A tojás mellett a friss tej áfája is bekerült az év elején az 5 százalékos körbe, aminek örülhettek a fogyasztók és a termelők is - a kedvezményes áfakörbe azonban nem került bele az UHT-tej. Ennek ára az év végére alaposan megugrott, több mint 22 százalékkal került többe az év végén egy doboz, mint egy évvel ezelőtt. Emellett jelentősebb áremelkedést mértünk a tejfölnél is.

Az év nagy nyertese viszont az édesszájú krumplievők tábora. Bő 26 százalékkal csökkent ugyanis a burgonya ára tavaly decemberhez képest. Szinte pontosan ekkora árcsökkenést mértünk az év utolsó hónapjaiban a kristálycukornál is, szintén 26 százalékkal kerül kevesebbe most, mint tavaly decemberben.

Az áfacsökkentés miatt az év egyik nagy árcsökkenését kellett volna mérnünk a baromfihúsnál is - a madárinfluenza-járvány és a tojásbotrány azonban a csirkemell-filére is rányomta bélyegét. Igaz, itt az év nagy részében azért jól kimutathatóan olcsóbb volt az áru, mint egy évvel korábban, azaz a kereskedők nem nyelték le az áfacsökkentést a vásárlók elől, novemberben már csak 0,3, decemberben pedig 8,4 százalékos éves árcsökkenést tudtunk kimutatni, pedig az áfa ezesetben is 5 százalékra csökkent 27 százalékról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG