Hirdetés
Hirdetés

Egészen különleges repülőjárat indul

2018. május 17., 20:20

Elérkezett az idő, amikor olyan repülőgépet sikerült üzembe állítani, amely majdnem megteszi a földön létező legnagyobb távot. Így elindulhat a New York-Szingapúr járat, amely átkel az Északi-sark fölött, és több mint 15 ezer kilométert tesz meg. Ami még különleges: a gép kényelmes, túlélhető, sőt, akár élvezetes is lehet a 20 órás út.

Nemrég indult az eddigi leghosszabb járat, Londonból az ausztráliai Perthbe, menetideje 17 óra, pontosabban gurulással és kiszállásra várakozással 18, egy az eddigiektől nem sokban eltérő gépen. A legfőbb probléma eddig az volt ezekkel a nagyon hosszú járatokkal, hogy ekkora utat nagy kínlódás megtenni egy átlagos gépen, ezért előrelépni csak akkor lehet (persze amíg nem lesz újra hangsebesség fölötti repülés), hogy ha az eddigieknél kényelmesebb repülőgépet készítenek az ilyen utakra.

Sokkal kényelmesebb

Nos, ez most úgy tűnik, sikerült. Az Airbus kifejezetten a különösen hosszú utakra fejlesztette ki a 350-900ULR típust, amely 18 ezer kilométert tud megtenni leszállás nélkül, a New York-Szingapúr távolság 15 500 km, a menetidő 19-20 óra lesz, a járatot a Singapore Airlines fogja üzemeltetni. Ekkora utazáshoz sokkal kellemesebb körülmények kellenek, mint az eddigi járatokon, és úgy tűnik, ezeket meg is teremtették.

Hirdetés

A gép belseje nem csőre hasonlít, hanem sokkal inkább egymástól valamelyest elválasztott termekre, szobákra, majdnem függőleges fallal az ablakok oldalán, és a megszokottnál magasabb mennyezettel. A gép sokkal halkabb: egyrészt a motorok zaja sokkal kevésbé hallatszik be, másrészt a szellőztetőrendszer is sokkal diszkrétebb. Mindemellett a gépre méretes panorámaablakok kerülnek, amin az ablaknál ülők úgy nézhetnek ki, mint a egy vonaton, de elég nagyok ahhoz is, hogy a többi utas is kinézzen anélkül, hogy zavarná az ablaknál ülőket.

Útvonal

Ha az út egy végtelen éjszakában zajlik, ez nem sokat segít, de ha világos van, van mit nézni, látványos útvonalon halad a légijármű. Miután az Északi-sark fölött áthalad, télen az út nagy része az éjszakában zajlik, nyáron jórészt nappali fényben. A gép áthalad Grönland északnyugati része fölött, majd jön maga az Északi-sark, a túloldalon pedig Szibéria és Tibet, mielőtt a gép az Indokínai-félsziget fölé ér.

Ár/érték arány

A járaton kétféle osztály lesz: a business mellett egy kibővített economy, így minden hely jóval kényelmesebb a szokványos járatokénál. Az ár így nem lesz kifejezetten olcsó, de ez nem is cél: aki fapados áron akar utazni, átszállással továbbra is megteheti. A járat azokra az utasokra koncentrál, akiknek fontos az időtényező, de nem aranyáron. Korábban ezen a vonalon volt már megszakítás nélküli járat, csak business helyekkel, de az nem volt gazdaságos.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?