Hirdetés
Hirdetés

Egyéni igényekre szabva – a monitor szemüveg

2019. július 14., 13:04

Napjaink szerves része a számítógép használat. Már egy egyszerű ügyintézés, levelezés kapcsán is a képernyőt nézzük. Sokan vannak, akik munkájukból adódóan több, akár 8-10 órát is gép előtt ülnek. És akkor még az otthoni kikapcsolódás közbeni számítógépezésről nem is beszéltünk...

A számítógépes munkavégzésnek, történjen az asztali gépen vagy laptoppal, számottevő egészségügyi vonatkozásai vannak. A helyes testtartás mellett komoly hangsúlyt kell fektetnünk szemünk védelmére is. Az egy pontra szegezett, szinte mozdulatlan tekintet és a folyamatos fényhatás jelentősen ronthatja látásunkat.

Melyik a jó monitor szemüveg?

Hirdetés

A fenti kérdésre nem lehet egzakt választ adni. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, érdemes szakemberhez fordulni. Egy alapos szemészeti vizsgálatot követően, a számítógép használati szokások figyelembevételével, az optikában segítségünkre lesznek a nekünk megfelelő szemüveg kiválasztásában. 
A számítógépes munkavégzés nem korhoz kötött, és mindegyik korosztályt érinti. Míg a fiataloknak inkább az alkalmazkodást segítő, addig az idősebbeknek már a multifokális szemüveg lehet a jó megoldás. Sokaknak elég, ha olvasószemüveggel dolgoznak, de kérdés, hogy a képernyőből feltekintve, egy falra vetített ábra esetén is éles-e a kép? 
Idősebb korban az egyénre szabott munkaszemüveg készítése ajánlott. Mivel mindenki másféle adottságokkal rendelkezik, és a munkakörülmények is eltérőek, egyéni megoldásra van szükség. Ezért mindenképpen kérjünk szemvizsgálatot, hogy komplex szemüvegünket már az eredményektől függően rendelhessük meg.

Lencsék és védőrétegek

A LED monitorok ibolya-kék sugárzása ellen speciális védőréteg – Crizal Prevencia – nyújt védelmet. Az Eye Protect System alapanyagok használatával a lencsék csökkentik az időskori makuladegeneráció kialakulásának az esélyét. Az olyan fényre sötétedő lencsék, mint a Transitions, már alapból védelmet nyújtanak az ibolya-kék fény ellen. Monitorszűrő szemüveg készítésekor a pontos korrekció és a megfelelő lencse kiválasztása a legfontosabb. 
A tartós közelre nézéstől sokszor megfájdul a fejünk, a szemünk hamarabb elfárad, kivörösödik. Az Essilor Eyezen lencsék a fiataloknak, míg a 40 feletti korosztálynak a Varilux multifokális lencséi jelenthetnek szakszerű megoldást.

Szemünk világa

A digitális eszközök használata közben sokszor elfárad a szemünk. A távolságok közötti ugrálás miatt szemünknek folyamatosan alkalmazkodnia kell. Elsősorban a közeli és az úgynevezett munkatávolság (40-60 centiméter) okozza a legtöbb problémát, de befolyásoló tényező lehet a képernyő felbontása, illetve háttérszíne is. A számítógép életünk nélkülözhetetlen része, de szemünk épségét óvni kell a rendszeres képernyőhasználat mellett. 
Szerencsére sok lehetőség közül választhatunk, ha megfelelő, egyéni igényeinkre szabott monitor szemüveget szeretnénk.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,86 százalék. a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija

Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija

A héten megbukott az Öt Csillag és a Liga koalíciója, Európa első elitellenes-populista kormánya, miután a Liga felmondta az együttműködést, és egyedül kormányozná tovább Olaszországot. Az Öt Csillag ugyanakkor megmutatta, hogyan lehet civil alapokon, a semmiből indulva, hiteles arcokkal kormányra kerülni. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?