Hirdetés
Hirdetés

Egymást lövik a magyar tankok is: ez már nem gyerekjáték

2016. április 08., 20:33

Tévedés lenne azt hinni, hogy a számítógép, a mobil, a konzol pöcögtetése csak unatkozó gyerekek szórakozása: az elektronikus sport (merthogy ezt így hívják) Európában több mint 300 millió dolláros piac, amely 23 millió fős közönséggel rendelkezik. Nálunk is egyre nagyobb a piac: Magyarországon az iparág árbevétele meghaladja az 500 ezer dolláros szintet és évente 14%-kal nő.

DreamHack, Lipcse, 2016. január. Fotó: EPA/Jan Woitas
DreamHack, Lipcse, 2016. január. Fotó: EPA/Jan Woitas

Az eSportból származó árbevételek már több hagyományos sport- és iparág eredményeit is megelőzik. A PayPal a legnagyobb eSport esemény, a World of Tanks bajnokság döntőjének közeledtével nyolc európai országban készített kutatást a piac aktuális helyzetéről.

Milyen bajnokság...?

Hirdetés

A fehérorosz Wargaming online játékfejlesztő és kiadó vállalat legsikeresebb játéka a World of Tanks. Úgynevezett MMO, Massively multiplayer online game. 2011 áprilisában jelent meg, ingyenesen is játszható, az extrákért, azaz a gyorsabb fejlődésért fizetni is lehet. A játékosok tankokkal lövöldözik egymást, nagyjából 400, meglehetősen pontosan lemodellezett típus közül választhatnak. Mindenki egy tankot irányít: a mozgást, a tüzelést és a más játékosokkal történő kommunikációt. Egy körnek akkor van vége, ha az ellenséges csapat összes tagját megsemmisítettük, vagy - egyes játékmódokban - elfoglaltuk bázisát. Így néz ki egy csata:

Rengeteg a néző

Az eSportokat nem csak azok élvezik, akik maguk is játsszák: bármilyen hihetetlen, a bajnokságokat már tömegek követik figyelemmel, világszerte sokkal több nézőt vonzanak, mint a legnagyobb labdarúgó események, sőt bizonyos országokban, mint például Dél-Korea, egyes eSportokat nemzeti sportként tartanak számon.

Néhány éve még egy kis létszámú videójátékokat játszó szubkultúra tagjaiként tekintettünk a játékosokra, mára azonban a terület egy virágzó, és egyre gyorsabban növekvő több millió dolláros üzletággá fejlődött - mondta el Matt Komorowski, a PayPal közép-kelet európai régióért felelős értékesítési vezetője.

Rengeteg a pénz is

A kutatás szerint Európában az eSport jelenleg több mint 300 millió dolláros piac és gyorsan növekszik. Az iparág átlagos éves növekedési rátáját az előrejelzések 14%-ra becsülik, ami azt jelenti, hogy 2017-ben a 343 millió dollárt, 2018-ban pedig akár a 390 millió dollárt is elérheti.

A kutatásban szereplő országok között mind a piac mérete, mind pedig a nézőszámokat tekintve Oroszország, Franciaország és Spanyolország állnak az élen. Oroszországban a eSportból származó bevételek több mint 35 millió dollárt tesznek ki és 2 millió főre tehető a rajongói tábor.

A kutatás szerint Magyarországon az iparág árbevétele jelenleg 527 942 dollár (mintegy 144 millió forint), ami az európai átlagosan 14%-os éves növekedési rátával számolva jövőre több mint 772 548 dollárt jelent, 2018-ra pedig akár az 1 millió dollárt is átlépheti.

Milyen egy átlagos eSport játékos?

A profi eSportolókat globális nagyvállalatok támogatják és biztosítják számukra a játékhoz szükséges legújabb hardver eszközöket és kiegészítőket. A versenyzők a legjobb felszerelések mellett magas fizetést is kapnak. A legnagyobb eSport csillagokról, az olyan játékok sztárjátékosairól mint a League of Legends (az egyik legnagyobb online közösséggel rendelkező multi-player játék) a hír járja, hogy akár évi 150 000 dollárt (bő 40 millió dollárt) is keresnek.

Milyen egy átlagos eSport rajongó?

A SuperData kutatása szerint az európai eSport közönség 78 százalékát olyan férfiak alkotják, akik jó eséllyel a 18-24 vagy a 25-34 közötti korosztályba tartoznak. Az átlag rajongó évente 13 dollárt költ hobbijára. Hasonlóak a magyar számok is - csak valamivel magasabb a férfiak aránya, és kevesebben jönnek a legfiatalabb, 13-17 éves korosztályból.

Egész nap a gépen játszik a gyerek? Többet keres majd, mint te

2020-ig 23 milliárd dollár. Ennyi pénzt tesznek a legnagyobb világcégek az esportba világszerte. Óriási rajongótábor, millió dolláros fizetések profi, egész nap játszó fiataloknak, és millió dolláros fogadások a bajnokságokon - ez már nem a jövő karrierje, hanem az itt és most. Nemrég a PlayIT-en kerestük a választ arra, hogy miért nem baj, ha a gyerek folyton a gép előtt ül >>

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Járhatatlan lesz Budapest, ha összeér a 3-as metró és a Lánchíd felújítása

Járhatatlan lesz Budapest, ha összeér a 3-as metró és a Lánchíd felújítása

Jövőre nyugodtan bevezethetik a dugódíjat, mivel a belvárosban amúgy sem lehet majd autózni. 2020-ban ugyanis összeérhet a hármas metró déli és középső szakaszának rekonstrukciója, illetve várhatóan hozzálátnak a Lánchíd felújításának is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?