Fontos, hogy mindig megbízható helyen kell vásárolni, kerülni kell az alkalmi árusokat vagy az ellenőrizetlen helyeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal .
Milyen legyen a sonka?
A kiválasztott sonka ne legyen nagyon kemény vagy beszáradt, ne engedjen levet nyomás nélkül. Csak olyan sonkát válasszunk, amelynek szabályos a csomagolása: magyar nyelvű címke található rajta, és fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevôk csökkenő mennyisége szerint), valamint a tároláshoz javasolt körülmények. A címke adatai ne legyenek átjavítva, letakarva, felülragasztva.
A termék címkéjén megtalálható a javasolt tárolás is. A hagyományos nyers sonkát nem kell hűtőszekrényben tartani, szellős, hűvös helyen tárolandó. A főtt, füstölt sonkákat fogyasztás előtt nem kell megfőzni, de hűtőszekrényben kell tárolni. A nyers sonkát alaposan át kell főzni, általában annyi órát igényel a főzése, ahány kilogrammosmaga a sonka. Főzés után már mindenképpen tegyük be a hűtőszekrénybe.