A hatósági ellenőrzés során vizsgálták a permetezési napló megfelelő vezetését is. Az értékesítési célra szánt növény, növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről – beleértve a csávázást is – ugyanis permetezési naplót (vagy gazdálkodási naplót) kell vezetni. Ez azt jelenti, hogy a termelő köteles a növényvédő szeres kezeléseket dokumentálni. Azaz fel kell tüntetnie, hogy mikor, mely növénynél, milyen növényvédőszert használt és mekkora mennyiségben. A fogyasztásra szánt termékek növényvédőszer-maradék tartalmát a NÉBIH kockázatbecslés alapján rendszeresen és folyamatosan ellenőrzi.
Íz és illat
A Nébih tesztje során több szempont alapján vizsgálta a bazsalikomokat.
A tesztelő csapat az étkezési célú felhasználásra a nagyobb lombú növényeket preferálta, amelynek az Iván Virág Kft. terméke felelt meg leginkább. A talaj minősége szempontjából a Beretvás és Társa Kft.-től vett minták bizonyultak a legjobbnak.
Kíváncsiak voltak arra is, hogy a termelők ellátják-e kellő információval a terméket. Feltüntetik-e, hogy a bazsalikomot „friss fogyasztásra” vagy „kiültetésre” szánja a termelő, árusító. Sajnálatos tanulság, hogy Zöldpont ’98 Kft. és az Iván Virág Kft. kivételével a többi helyen nem találtak erre vonatkozó információt.
Friss bazsalikom esetében rendkívül meghatározó a jellegzetes illat. A levelek megdörzsölése után a legkellemesebb illatúnak a Zöldpont ’98 Kft. Aroma 2 fajtáját találták.
A végeredmény. Forrás: Nébih. |