A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb terméktesztjén a mikrobiológiai vizsgálatok mellett a termékek zsír-, fehérje-, cukor-, szárazanyag-, valamint szacharóz-tartalmát is vizsgálták.
Minden terméknél ellenőrizték a Salmonella, a Listeria monocytogenes és az Enterobacter fajok jelenlétét, de szerencsére egyik sem volt kimutatható. Szintén vizsgálták, hogy a „mentes”-ként jelölt jégkrémek megfelelnek-e a valóságnak. A glutén-, laktóz-, vagy tejfehérjementes jégkrémek esetében sem volt kifogásolnivaló.
Akadtak problémák
Az egyik jégkrémnél a gyártmánylapban feltüntetett minimum értékhez képest alacsonyabb zsírtartalmat mértek, ezért a vállalkozót kötelezték a hiba kijavítására.
Komolyabb probléma egyetlen jégkrémmel adódott az édesítőszer jogszerűtlen használata miatt (lásd a táblázat szerinti második helyezettet). Az érintett készítmény cukrot tartalmazott, így a csökkentett energiatartalmú kitételnek (30%-kal alacsonyabb energiatartalom a hasonló termékekhez képest) kellett volna megfelelnie. Ez azonban nem teljesült, így az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, emellett a hatóság kötelezi a hiba javítására.
5 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 4 jégkrémnél a kisebb jelentőségű jelölési problémák miatt a Nébih figyelmezteti a felelős vállalkozókat. Míg a komolyabb súlyú édesítőszer használati hiba miatt körülbelül 300 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat az előállító.
A három legjobb
Első helyen a Tesco vaníliás jégkrém végzett. Második lett a Gelatelli Bourbon vaníliás jégkrém, míg a versenyt harmadikként a Tesco Value vaníliaízű jégkrém zárta.