Hirdetés

Nagy változás jön a boltokban – ezért megéri várni a januárt

2017. december 29., 11:10

Folytatódik a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése.

Idén már elindult, jövőre pedig folytatódik a legfontosabb élelmiszerek áfacsökkentése. Így januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékekre és belsőségekre vonatkozó áfakulcs is, ezt közölte a Földművelésügyi Minisztérium a Privátbankár.hu-val.

A csökkentéssel így olcsóbb lesz például a hal mellett a sertésköröm és -láb csülök nélkül, valamint a különböző belsőségek is, így olcsóbban vehetünk majd sertésnyelvet, -májat, -velőt is. A minisztérium szerint az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénz marad majd. Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás.

Hirdetés

Több halat eszünk majd?

Az elmúlt 10 évben már elindult egy növekedési trend, az egy főre jutó hazai halfogyasztás ugyanis mintegy 6 kilogrammra nőtt, a halászat, a halgazdálkodási ágazat pedig szerves részévé vált a magyar társadalomnak az FM közleménye szerint. A hazai halgazdálkodás meghatározó nemzetgazdasági jelentőséggel bír, valamint hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez. A mostani áfacsökkentés szintén fogyasztásösztönző hatású lehet.

Az elmúlt években ezért számos élelmiszer áfáját csökkentettük, többek között 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés és a baromfihús, a friss tej, és a tojás is. Ezek mellett azonban számos dolognak csökkent az adója - ezekről itt számoltunk be bővebben. >>>

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

A luxusfogyasztás visszaesése, elmaradó makaói szerencsejátékosok, a légitáraságok megzuhanó részvényei, szabadságra küldött banki alkalmazottak, az autógyárak megbénult beszállítói láncai – ezek Kínában az azonnali és közvetlen következményei a koronavírus terjedésének.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?