Idén már elindult, jövőre pedig folytatódik a legfontosabb élelmiszerek áfacsökkentése. Így januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékekre és belsőségekre vonatkozó áfakulcs is, ezt közölte a Földművelésügyi Minisztérium a Privátbankár.hu-val.
A csökkentéssel így olcsóbb lesz például a hal mellett a sertésköröm és -láb csülök nélkül, valamint a különböző belsőségek is, így olcsóbban vehetünk majd sertésnyelvet, -májat, -velőt is. A minisztérium szerint az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénz marad majd. Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás.
Több halat eszünk majd?
Az elmúlt 10 évben már elindult egy növekedési trend, az egy főre jutó hazai halfogyasztás ugyanis mintegy 6 kilogrammra nőtt, a halászat, a halgazdálkodási ágazat pedig szerves részévé vált a magyar társadalomnak az FM közleménye szerint. A hazai halgazdálkodás meghatározó nemzetgazdasági jelentőséggel bír, valamint hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez. A mostani áfacsökkentés szintén fogyasztásösztönző hatású lehet.
Az elmúlt években ezért számos élelmiszer áfáját csökkentettük, többek között 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés és a baromfihús, a friss tej, és a tojás is. Ezek mellett azonban számos dolognak csökkent az adója - ezekről itt számoltunk be bővebben. >>> |