Hirdetés
Hirdetés

Pedig annyira jó ötletnek tűnt! Csempészek, akik elhasaltak

Valkai Nikoletta, 2017. december 21., 18:40

Tavalyi összeállításunk után most is megpróbáltuk egy csokorba szedni az idei év legkreatívabb csempészeit. A lista összeállítása persze szubjektív választás alapján történt, de ezúttal nem csak cigicsempészeknek sikerült felkerülniük a 10-es listára. A "Leleményfaktor" segítségével pedig pontoztuk is az ügyes és kevésbé ügyes csalókat. Egy közös bennük: mindannyian lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előtt.

10. Felesleges volt elmenekülni

Utolsó helyre küzdötte fel magát az a februári eset, amikor is az autópálya-rendőrség ellenőrizni szeretette volna egy az M3-as autópályán haladó kisteherautó kötelező biztosítását. A sofőr úgy tett, mintha lehúzódna, majd kiugrott az autóból, és elfutott. A NAV járőrei a teherautót átkutatva több mint 44 millió forint értékű cigarettát találtak a raktérben. De kár volt elfutni: a gépjármű belsejében talált iratok alapján azonosítani tudták az elkövetőt.

Hirdetés

Leleményfaktor: 20/1

Fotó forrása: NAV
A furgon tele cigarettával. (Fotó forrása: NAV)

9. Aranyos fogások

Októberben a NAV-osok egy osztrák rendszámú autót vizsgáltak át Röszkén, az első ülések közötti könyöklő hátsó tároló rekeszében 334 grammnyi arany ékszert (karkötőket, gyűrűket, fülbevalókat, nyakláncokat, érméket) találtak. Rövid idő elteltével egy német rendszámú autót vezető török nő akadt fenn a pénzügyőrök ellenőrzésén, aki kézitáskában próbált meg 563 gramm arany ékszert bejelentés nélkül behozni az országba.

Leleményfaktor: 20/2

8. Teknősök Hongkongból

Az a cseh férfi sem volt sokkal ügyesebb, akinek autójában 12 védett teknőst találtak. A férfi Hongkongban vásárolt három vietnami szelenceteknőst, négy lapos partiteknőst és öt indiai skatulyateknőst. Az állatokat egyenként pelenkába csomagolta és repülőn Magyarországra hozta. A teknősöket a vádlott autójában közúti ellenőrzésen találták meg Komáromnál. A kihalás miatt veszélyeztetett kategóriába sorolt állatokat aztán a győri állatkertben helyezték el.

Leleményfaktor: 20/3

7. Dobd el és fuss!

Júniusi történet, amikor is a pénzügyőrök a KÖKI Terminál vasútállomás környékén figyelmesek lettek két férfire, akik a vasúti sínek felől érkezve nagy táskákat cipeltek. Amikor meglátták a hatóság embereit, azonnal eldobálták a csomagjaikat. A négy táskából megközelítőleg 7 ezer csomag, nagyjából 7 millió forintot érő adózatlan cigaretta került elő. Itt még nincs vége az ügynek, a helyszínhez közel bekapcsolt motorral állt egy kis furgon, amivel a táskákat a kijelölt helyre szállították volna. A NAV emberei a gépjárműben már nem találtak adózatlan cigarettát, csak nagy mennyiségű fekete nejlonzsákot, amit az orgazdák a cigaretta szétosztásához használtak volna.

Leleményfaktor: 20/5

6. Kutyakeksz helyett Marlboro

Közel 90 ezer doboz Marlboro cigit rejtettek azok a kartondobozok, amelyre az volt ráírva, hogy Kutyakeksz. A NAV pénzügyőrei egy budapesti bérelt raktárt ellenőrzésekor találták a 105 millió forint értékű adózatlan cigarettát, az ott tartózkodó bérlőt és a hozzá tartozó furgon sofőrjét is. A jövedéki terméket lefoglalták, és orgazdaság miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. A bírság nagyjából154 millió forint volt.

Leleményfaktor: 20/6

Halomban álló kutyakekszes dobozok - ropogtatnivaló helyett cigarettával. Forrás: NAV
Halomban álló kutyakekszes dobozok - ropogtatnivaló helyett cigarettával. (Fotó forrása: NAV)

5. Tesztoszterontúltengés

Márciusban 9 millió forint értékű tesztoszteron-ampullát és -tablettát találtak a NAV-osok egy ukrán férfinál. A mikrobusz ülései alól 1900 fiola, 2800 tabletta és mintegy 500 ampulla került elő. A férfi Olaszországba szállította volna a csomagot, Záhonynál nem jutott tovább.

Leleményfaktor: 20/10

4. Tiltott megfázás

Még az év elején emelt vádat az ügyészség egy ukrán állampolgárral szemben, aki januárban nagy mennyiségű, Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert akart az országon keresztül hazájába csempészni. A férfi 61 ezer szem gyógyszert vett át a Belgrádban a megbízótól. A csempészt Röszkénél kapcsolták le a pénzügyőrök. Az autójában megtalált megfázás elleni gyógyszer, amely sem Magyarországon, sem Ukrajnában nem volt engedélyezett.

Leleményfaktor: 20/15

3. Mi a rák?

Májusban 20 védett kecskerákot találtak egy autó csomagtartójában Röszkénél, eszmei értékük egymillió forintra rúgott. A járművet vezető bolgár férfi elmondása szerint nem volt nála bejelenteni való áru, ennek ellenére a pénzügyőrök mégis belenéztek a csomagokba és a személygépkocsiba. Ekkor találták meg a csomagtartóban a poggyászok közé rejtett kartondobozokban és fekete nejlonzsákokban a rákokat. A bolgár férfi utólag elmondta, hogy az állatokat 10 euróért vásárolta magának.

Leleményfaktor: 20/16

A kecskerák. Forrás: NAV
A kecskerák. (Fotó forrása: NAV)

2. Alma helyett dohány

A pénzügyőrök a horti pihenőjénél állították meg azt a teherautót, amely az okmányok szerint almát szállított Szabolcsból Ausztriába. A rakomány átvizsgálásakor bukkantak az üres almáskonténerekre, valamint tizennégy raklapon fekete nejlonzsákokba rejtett dohányárura. Az elkövetők a kamion elejébe pakolták a cigarettát és a hátuljába az almáskonténereket, abban bízva, hogy megtéveszthetik a hatóság embereit. Nem jött be!

Leleményfaktor: 20/19

1. Szagolt az étolaj

Néhány napja Pécsett állítottak meg egy gépkocsit a pénzügyőrök, aminek ellenőrzésekor arra figyeltek fel, hogy az autó kipufogójából égett étolaj szaga áradt. A jármű átvizsgálásakor kiderült, hogy a tulajdonos egy egyedileg készített, étolajat tartalmazó, a motortérben elhelyezett plusz üzemanyagtartállyal próbálta költséghatékonyabbá tenni autójának üzemeltetését. A tulajdonos az autó átalakításával jövedéki törvénysértést követett el, az autót lefoglalták. A kreativitást ugyanakkor nem lehet kétségbe vonni, gratulálunk!

Leleményfaktor: 20/20

A megbuherált motor (Fotó forrása: NAV)
A megbuherált motor (Fotó forrása: NAV)

+1 Valami a cellában csörög

Ha csempészés, nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a családtagok, barátok elől sem, akik a fogvatartottaknak próbálnak meg becsempészni ezt-azt. A hazai börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videotollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni, de olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele. Megérdemlik a különdíjat!

A tavalyi összeállításunkat itt találod: Tíz nagyon kreatív cigicsempész, akik mégis lebuktak >>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?