Hirdetés

Pótolható-e a mobiltelefon akkumulátor?

2019. november 22., 10:45

Napjainkban a telefon nem csak kommunikációs eszköz, de divatcikk is. A legtöbben évente, kétévente cserélnek készüléket. Pedig ez sem a környezetnek, sem a pénztárcánknak nem tesz jót. De mit lehet tenni, ha a mobil már hibás? Korlátozottan, de még a modern készülékek is javíthatók. Telefon akkumulátorért például nem is kell messzire menni, akár online is megrendelhetjük a cserét.

Miért kellene sokáig használni a telefonunkat?

A modern telefonok koltánt tartalmaznak. Ezt az anyagot leggyakrabban Afrika területéről vásárolják fel. Az itteni országok azonban nem a létbiztonságukról híresek. A koltánhoz elengedhetetlen érceket kitermelő bányákban gyakran rabszolgák és a családon belüli erőszak áldozatai dolgoznak. A koltán eladásából származó hasznot az ország vezetői fölözik le, így a vagyonból a munkások látnak a legkevesebbet.

Hirdetés

A koltánt termelő bányák környezetromboló módon működnek, de az anyagból egyre többre és többre van szükség. Ennek az az oka, hogy egyre több és több készülék kering a világban. Ezek egy része ráadásul használaton kívül pihen valamelyik fiókban. Pedig ha újra lehetne hasznosítani a benne található koltánt, kevesebb veszélyes bányára lenne szükség.

A mobiltelefon akkumulátor csere is segít

Ha sokáig használjuk a telefont, az azt jelenti, hogy nem volt szükség koltánra, vízre, energiára egy újabb készülék legyártásához. Ha csak 10-15 ember dönt úgy, hogy nem kettő, hanem legalább 4-5 évig használ egy mobilt, már azzal is rengeteg szennyezést megspórolunk.

A telefonok persze gyakran meghibásodnak, és nem is feltétlenül éri meg a javításuk, ezért sokan inkább előre hozzák a cserét. Pedig nem csak anyagi okok miatt éri meg a javítás mellett dönteni. Ha szeretnénk a környezetünkre vigyázni, feltétlenül fontoljuk meg a javítást akkor is, ha az előfizetésünkhöz már nulla forintért is kínálnak mobilt.

Szerencsére sok telefonban csak az energiaellátás mondja fel a szolgálatot. A Phonelinestore-nál mobiltelefon akkumulátort online is rendelhetünk. Vannak készülékek, amelyek esetén a csere sem bonyolult. Csak ki kell venni a régi akkumulátort, betenni az újat, majd szelektív gyűjtőbe vinni a feleslegessé vált elemet.

A pénztárcánk sem látja kárát

Bár az akkumulátor vásárlás költséges, hosszú távon sokat spórolhatunk vele. A legtöbb szolgáltató az ingyenes készülék árát behajtja valahol. Vagy a havidíjunk emelkedik, vagy hosszú ideig fizetjük a részletet, amely így nem tűnik megterhelőnek. Ha sikerül 4-5 évig tartani a készülékünket, az azt jelenti, hogy legalább egy kétéves ciklusban nem vásároltunk feleslegesen, akár több mint 100.000 forintért telefont.

Ha csak egy akkumulátor csere vagy a telefon javítása megoldja a gondokat, nem érdemes kísérletezni: vásároljuk meg a pótalkatrészt, és takarítsunk meg pénzt egy pár ezer forintos befektetéssel!

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Emberemlékezet óta nem látott hóhiány sújtja Japánt

Emberemlékezet óta nem látott hóhiány sújtja Japánt

Szakértők szerint a jelenség mögött a globális felmelegedés állhat, amely miatt hó helyett eső hull az égből.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?