Hirdetés
Hirdetés

Sonka, csoki, szesz: ennyit költenek a magyarok húsvétkor

2018. március 30., 11:09

Elkezdődött a négynapos hosszú hétvége. Aki elfejtett megvenni valamit, ne aggódjon, szombaton még nyitva lesznek az üzletek. Ami már most biztosra vehető, bátrabban szórjuk a pénzt, mint az előző években. De mennyit hagyunk húsvétkor a boltokban?

Húsvéti teríték Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. MTI Fotó: Balázs Attila
Húsvéti teríték Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. MTI Fotó: Balázs Attila

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak a kereskedők a húsvéti időszakban, az élelmiszer-vásárlások túlléphetik az 50 milliárd forintot az idén.

A vásárlók alkalmazkodtak a négynapos ünnephez, csütörtökön tömegek voltak a boltokban, és várhatóan szombaton is hosszú sorok lesznek, mert nyitva tartanak az üzletek.

Hirdetés
A rendszerváltáskor imádták igazán a tojást a magyarok >>>>

Nekiállunk kertészkedni és új ruhákat venni

A csendesebb január és február után húsvét körül az iparcikkek forgalma is megugrik, például a játékforgalom 20 százaléka a húsvéti időszakhoz kötődik. Nő a kertészkedéshez, a lakásfelújításokhoz, a tavaszi ruhatárhoz, a szabadidős tevékenységekhez köthető termékek forgalma. Vámos szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján az iparcikkeknél is legalább 50 milliárd forintos többlet várható.

A főtitkár egyúttal megjegyezte azt is, a bérek jelentős ütemű növekedése miatt bátrabban költenek a vásárlók, ezért a korábbinál forgalmasabb évre számíthat a kiskereskedelem az idén.

Több alkoholt és sonkát veszünk

Hogy pontosan mekkora összeget hagyunk ilyenkor a boltokban? A Központi Statisztikai Hivatal egy remek kis infografikát adott ki a magyarok húsvéti bevásárlásáról. Íme, ennyit költünk az ünnep előtt:

A KSH a Húsvéti bevásárlás – a háztartások egy főre jutó húsvéti kiadásai 2017 áprilisában
KSH a Húsvéti bevásárlás – a háztartások egy főre jutó húsvéti kiadásai 2017 áprilisában

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kivéreztetnék Oroszországot – az új amerikai jelentés nem kertel

Kivéreztetnék Oroszországot – az új amerikai jelentés nem kertel

A RAND friss jelentésében ajánlásokat fogalmaz meg Oroszország destabilizációjára, figyelembe véve annak sérülékenységeit. Ennek egyik eszköze a szakemberek kivándorlásának serkentése, különös tekintettel a magasan képzett fiatalokra. A kutatóintézet anno részt vett annak a stratégiának a kidolgozásában is, amely a Szovjetuniót megbuktatta. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?