Próbavásárlás a karácsonyi vásár egyik árusánál a budapesti Vörösmarty téren 2015. november 18-án. MTI Fotó: Kallos Bea |
Általános jelzések
• Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.
• Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.
• Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
• A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.
• Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
• Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.
• Nem nyúl kézzel az ételhez.
• Nem dohányzik.
• Van kézmosási lehetősége, és használja is.
• Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
• A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
• A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
• Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
• A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
• Számlát, iIIetve blokkot kérés nélkül ad.
Új karácsonyi recept: betonkeverőből jó a gyrosMegint ritka undorító fogása volt a napokban a Nébih ellenőreinek, ilyen gyrost biztosan nem enne senki. Részletek >>> |
Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy...
• a nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet;
• a gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja;
• a nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki;
• a húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen;
• nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdtt nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni;
• a gyros húshoz kínált köretet (például rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen;
• a kért ételt kérésre át kell forrósítani.
Az ideális lángossütő...
• környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz;
• a lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró (a nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült);
• a kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól;
• mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt stb.) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek;
• a feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták;
• ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.
Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!
• Csak megbízható helyen vásároljon!
• Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!
• Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
• Étkezés előtt mosson kezet! Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt, gélt!
• Csak forrón tálalt melegételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjon el!
• Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.
• A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
• A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
• Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű!
• A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.