4p
Vegyem vagy ne vegyem? A hideg beköszöntével is rengetegen vásárolnak gyorsbüfékben, de az adventi időszakban a szabadtéri rendezvényeken is elcsábulunk egy-egy utcai árus láttán. Bár a vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. De nem mindegy, hogy kitől vásárolunk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal most összegyűjtötte, mire figyeljünk.
Próbavásárlás a karácsonyi vásár egyik árusánál
a budapesti Vörösmarty téren 2015. november 18-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Általános jelzések

• Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.

• Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.

• Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.

• A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.

• Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.

• Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.

• Nem nyúl kézzel az ételhez.

• Nem dohányzik.

• Van kézmosási lehetősége, és használja is.

• Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.

• A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.

• A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.

• Van kihelyezve hulladékgyűjtő.

• A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.

• Számlát, iIIetve blokkot kérés nélkül ad.

Új karácsonyi recept: betonkeverőből jó a gyrosMegint ritka undorító fogása volt a napokban a Nébih ellenőreinek, ilyen gyrost biztosan nem enne senki. Részletek >>>

Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy...

• a nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet;

• a gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja;

• a nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki;

• a húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen;

• nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdtt nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni;

• a gyros húshoz kínált köretet (például rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen;

• a kért ételt kérésre át kell forrósítani.

Az ideális lángossütő...

• környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz;

• a lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró (a nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült);

• a kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól;

• mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt stb.) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek;

• a feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták;

• ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.

Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!

• Csak megbízható helyen vásároljon!

• Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!

• Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.

• Étkezés előtt mosson kezet! Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt, gélt!

• Csak forrón tálalt melegételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjon el!

• Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.

• A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.

• A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes.

• Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű!

• A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG